NavMenu

BiH u završnoj fazi pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Izvor: Capital Utorak, 17.02.2015. 14:16
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com)
Predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Šemsudin Mehmedović, izjavio je u Ženevi, gdje se održava parlamentarna konferencija o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), da je BiH, nakon višegodišnjih pregovora, u završnoj fazi pristupanja ovoj svjetskoj organizaciji.

On je istakao da je BiH u procesu finalizacije pregovora sa preostale dvije zemlje članice STO, a u toku je i priprema protokola s ciljem završetka procesa pristupanja, s manjim detaljima koji će se uskoro finalizirati.

Ako bi pomenuti bilateralni pregovori bili završeni u skorije vrijeme, moguće je da bi odluka o članstvu BiH u STO mogla biti donesena u decembru na ministarskoj konferenciji STO u Najrobiju, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Mehmedović je podsjetio i na domaću obavezu usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trgovini Federacije BiH, te ukazao na potrebu da se ova aktivnost okonča po hitnom postupku, čime bi se omogućio daljnji nastavak procesa pristupanja BiH STO.

Prema njegovim riječima, za očekivati je da se ovaj značajan proces okonča što prije kako bi se tržište BiH u potpunosti uključilo u svjetski trgovinski sistem.

Mehmedović je istakao da bez članstva u STO nema članstva u EU i dodao da bi članstvo BiH u ovoj svjetskoj organizaciji bilo i pozitivna poruka potencijalnim investitorima, te pokazatelj da je BiH pravno uređena zemlja u kojoj se poštuju unaprijed poznata načela poslovanja i u kojoj postoji garancija da se tokom trgovinskog procesa neće mijenjati "pravila igre".


Glavna tema konferencije, koja se održava povodom 20 godina postojanja STO i čiji su suorganizatori Interparlamentarna unija i Evropski parlament, nosi naziv "Trgovina donosi mir i bolje uslove života".

U raspravi na konferenciji, tokom koje su izlaganje imali i potpredsjednik Evropskog parlamenta Oli Ren i glavni direktor STO Robert Azavedo, dominira stav učesnika da je potrebno približavanje trgovinskih uslova za razvijene i nerazvijene zemlje.

Organizatori konferencije predvidjeli su i usvajanje završnog dokumenta kojim se definišu dalji pravci djelovanja i rada STO.

U parlamentarnoj delegaciji BiH su i zamjenici predsjedavajućeg Komisije Nenad Lalić i Nikola Lovrinović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.