NavMenu

"Intermerkur Nova" ide u stečaj - Dobavljači na čekanju, plaće izmirene

Izvor: Klix Petak, 13.02.2015. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: merkur.eu)
Nakon pisanja portala Klix.ba o navodnoj obustavi plaćanja dugova dobavljačima i saradnicima tržnog centra "Merkur", iz kompanije je došlo i zvanično saopštenje.

- Nad imovinom društva "Merkur trgovina in stroitve" d.d. Naklo iz Slovenije 14. novembra 2014. godine otvoren je stečajni postupak - potvrđeno je za Klix.ba iz firme "Intermerkur Nova", čiji je vlasnik spomenuta matica iz Slovenije.

Na Općinskom sudu u Sarajevu, u srijedu 11. februara 2015. godine, održano je ročište na kojem je pokrenut prethodni stečajni postupak, a radi utvrđivanja uslova za otvaranje istog.

Na sastanku održanom 26. novembra 2014. godine u Naklu, direktor firme "Intermerkur Nova" Enver Šoškić je stečajnoj upraviteljici slovenskog "Merkur"-a predložio plan i program reorganizacije ovog preduzeća koji je nakon razmatranja odbijen.

- lmajući u vidu navedeno, te prema predviđanjima Uprave "Intermerkur"-a, firma neće biti u stanju da u vrijeme dospjelosti izmiruje svoje obaveza prema dobavljačima - rečeno je iz "Intermerkur"-a.

Iz "Intermerkur"-a je dodano da je vrijednost imovine firme po nabavnim cijenama dva puta veća od obaveza prema domaćim dobavljačima. Imovinu čini skladišna oprema, dva automobila, kompjuterska oprema, zalihe robe i potraživanja od kupaca.

Uprava "Intermerkur"-a naglašava da su januarske plaće radnicima izmirene, uključujući i obaveze po osnovu PDV-a.


Podsjećamo, redakciji "Klixa" u ponedjeljak se obratilo više saradnika firme "Intermerkur Nova" (TC "Merkur") koji su istakli problem odlaganja i neizmirenja plaćanja dugova prema dobavljačima.

Ovo je drugi slučaj povlačenja slovenačke firme iz BiH nakon što je "Tuš" prošle godine odlučio zatvoriti posao, ostavivši iza sebe milionsku štetu u dugovima prema dobavljačima. Državni organi, uključujući Tužilaštvo BiH i SIPA-u, nedavno su pokrenuli istragu zbog ukazatelja da se radi o rezultatu kriminalnih radnji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.