NavMenu

Deloitte: Izazovi za osiguravajuće kuće u 2007. godini

Izvor: Fena Srijeda, 23.05.2007. 12:35
Komentari
Podeli

Iako će se osiguravajuće firme tokom 2007. razvijati još bržim tempom no dosad, pred njima su izazovi usklađivanja s regulatornim smjernicama, potrebe da odgovore na sve veće zahtjeve klijenata, ali i prilike da prodru na nova tržišta – zaključak je Deloitteovog istraživanja o stanju u osiguravajućim djelatnostima. Izvještaj konsultantsko-revizorske kuće Deloitte, "Pregled globalne osiguravajuće djelatnosti za 2007.- šta nas očekuje" analizira ključne probleme s kojima se danas suočava osiguravajuća industrija na globalnom nivou.

U izvještaju se navode tri ključna segmenta kojima se osiguravajuće kuće moraju pozabaviti u ovoj godini. To su potreba neprekidnog rasta i osmišljavanja novih paketa usluga, korištenje naprednih analitičkih alata na temelju kojih se može popraviti postojeći i budući tok poslovanja, te usuglašavanje s regulatornim smjernicama. Iako ti segmenti nisu nikakva novost, uprave osiguravajućih kuća trebale bi ih smatrati prioritetnima. Osim toga, nije rijetkost da se ključni problemi naglo promijene, pa osiguravajuće kuće bivaju prisiljene razvijati nove poslovne okvire i strategije. Svijet financija i dalje se dramatično mijenja, zbog čega se osiguravajuće kuće svake godine suočavaju sa sličnim, ali sve složenijim problemima. Protekla je godina za ovaj sektor bila puna izazova, a trka među osiguravateljima, koji stalno nude nove proizvode i usluge ne bi li izišli ususret sve zahtjevnijim klijentima, nastavlja se i u 2007. Osiguravajuća se industrija suočava s konkurencijom na globalnom nivou, a njenu pažnju sve više privlače tržišta koja ubrzano rastu, poput Kine i Indije. Konkurentnost će im, ističu Deloitteovi analitičari, osigurati sposobnost da svoje strategije u što kraćem roku provedu u djelo te da efikasno i precizno implementiraju svoje planove. Uvijek aktuelna pitanja upravljanja rizicima i pooštrenja regulative prisiljavaju osiguravajuće firme na neprekidni razvoj na temelju kojeg će moći pratiti tempo promjena. Kako bi zadržale poziciju koja im omogućuje uspjeh na tržištu, osiguravajuće kuće moraju biti temeljito upoznate o trendovima koji utječu na njihov sektor i formiranje relevantnih strategija. Firme koje se bave životnim osiguranjem, naprimjer, moraju pronaći načina da odgovore na demografske promjene koje mijenjaju strukturu njihove baze klijenata. Morat će, dakle, naučiti što efikasnije odgovoriti na potrebe baby-boom generacije, ali i tehnički sofisticiranijih, mlađih klijenata koji tek započinju akumulirati svoja sredstva.

Ako planiraju održati željenu stopu rasta, osiguravajuće firme će morati osmisliti inovativne pakete novih proizvoda i usluga. Bit će potrebno ostvariti i efikasniji unakrsnu prodaju, ojačati odnose s agentima i brokerima te iskoristiti prilike koje donose nova tržišta. Osiguravatelji će se, osim toga, morati bolje pozabaviti analitikom. Naime, kako ističe izvještaj, bolja kontrola raznih tipova osiguranja mogla bi osiguravajućem sektoru uštedjeti čak 80 milijardi dolara godišnje. Naposljetku, tu su i regulatorne smjernice, kao što je Solvency II, koje od osiguravajućih kuća zahtijevaju promjene u domenama kao što su opća uprava, upravljanje rizicima, interni modeli te upravljanje podacima. Ipak, očekivati je da će osiguravajući sektor od njih imati samo koristi, iako njihova primjena nije nimalo lak zadatak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.