NavMenu

Tvornica u Zagrebu od 650 mil USD

Izvor: biznis.ba Petak, 04.05.2007. 10:30
Komentari
Podeli

Tvrtka PAN iz Zagreba planira na istoku općine Klakar u Brodsko-posavskoj županij sagraditi tvornicu celuloze Savacel, vrijednu 650 milijuna USD. Preradom oko dva milijuna prostornih metara drva, godišnja će proizvodnja biti 500 tisuća tona celuloze, od čega je najveći dio namijenjen izvozu.

Naime, u Europi nedostaje celuloze, a studija izvedivosti pokazala je da će potražnja za celulozom biti dugoročna. Nije manje važno ni to što Hrvatska nema organiziranu proizvodnju celuloze.

Nikola Blažeković, voditelj projekta Savacel, ističe da bi osim celuloze taj projekt Hrvatskoj trebao donijeti i kultivaciju neiskorištenih šumskih područja, posebno plavnih površina uz vodotokove, a takvih je oko 60.000 hektara. "Projekt, koji će biti realiziran prema modelu javno-privatnog partnerstva, dobio je i Vladinu podršku. Trenutno smo u fazi traženja građevinskog zemljišta. Nakon izbora tehnologije, znat će se broj radnika, ali procjena je da će tvornica uposliti oko 450 radnika", kaže Blažeković.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Stjepan Bošnjaković kaže da je na Županiji da osigura prostorno-plansku dokumentaciju i infrastrukturu.

Nova će tvornica zauzimati prostor od 60-ak hektara. Od toga općina Klakar raspolaže s 10 hektara, a ostatak će investitor kupiti od privatnih vlasnika. U planove je uključena i Luka Brod jer će čak 50 posto transporta drva za preradu biti realizirano - riječnim putem. Što se tiče eventualnoga ekološkog zagađenja, Blažeković tvrdi da su nove tehnologije razvijene u skladu s propisima Europske unije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvaranje petog javnog poziva Interreg Euro-MED programa 18. juna

S ciljem adekvatne pripreme potencijalnih aplikanata, Zajednički sekretarijat Interreg Euro-MED programa objavio je projektne zadatke za peti javni poziv, koji se fokusira na strateške teritorije. Poziv će biti otvoren od 18. juna do 26. septembra 2024. godine, do 13 sati, a sastojat će se od dvije aplikacijske faze. Zvanični informativni dan će biti održan uživo i online 11.6.2024. godine u Valletti, Republika Malta. Direkcija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.