Izvor: Indikator | Četvrtak, 21.05.2020.| 08:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD nastavlja podržavati MKO - Stiže 5 mil EUR i za tuzlanski Partner MKF

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u srijedu, 20. maja, da je odobrila zajam do 5 mil EUR MKF Partner iz Tuzle.

Partner MKF , treća najveća domaća mikrofinansijska institucija, dobiće stariji neosigurani zajam u dvije jednake tranše od po 2,5 mil EUR, pri čemu će druga tranša biti još uvijek nenaplaćena, navodi se u izjavi EBRD-a.

- Kredit se daje u okviru EBRD Resilience Framework, koji je dio odgovora banke na pandemiju Covid-19 i na taj način će Partner omogućiti ispunjavanje potreba za likvidnošću svojih mikro klijenata koji imaju pad aktivnosti, prometa i profitabilnosti vodeći ka zakašnjenju plaćanja i pitanjima likvidnosti za cijelu ekonomiju - dodano je.

Instrument će također pomoći MKF Partner da ostane aktivan i učinkovit tržišni igrač uslijed pandemije Covid-19, te da nastavi komercijalno kreditiranje u skladu sa drugim sudionicima mikrofinansijskog sektora, rekao je EBRD.

Partner je u trećem kvartalu 2019. na bosanskom tržištu imao 16% tržišnog udjela u pogledu ukupne imovine. Imao je 62 podružnice širom zemlje i zapošljavao je 288 ljudi.

Partner MKF Tuzla registriran je kao fondacija, a njegov osnivač je međunarodna nevladina udruga za pomoć i razvoj Mercy Corps, saopštio je iz EBRD-a.

U utorak, 19. maja, EBRD je izviejstio da je istovjetan zajam dao i banjalučkom Mikrofinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.