NavMenu

Koliko traje noć u priči o uspjehu preko noći?

Izvor: eKapija Utorak, 02.07.2019. 07:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Do prije nekih desetak godina, internet je bio poprilično mirno mjesto. Onda se pojavio Facebook i napravio revoluciju u virtualnoj zajednici – i to tek tako, preko noći. A prije nego što su SpaceX i Tesla postale vodeće kompanije na polju zračnog i cestovnog prometa, ime Elona Maska bilo je poznato uglavnom ljudima iz iste branše, prenosi Manager.ba.

A ostatak planete? Pa, znate i sami – do juče niste ni znali za "nekog tamo" Elona Maska, a već sutradan ste shvatili da je riječ o osobi koja je prihodovala onoliko koliko vi vjerovatno ne biste zaradili za tri života. I to tek tako, preko noći.

Virgin Records, Uber, Wallmart ili AirBnb – još neki su od članova ove odabrane ekipe. Eto i ideje za holivudski blokbaster koji bi zabetonirao (lažnu) predstavu o instant uspjehu kao nečemu što se događa svaki dan. Jer, ko bi se usudio da pomisli kako Mark Zuckerberg ili Richard Branson (vlasnik giganata Virgin Records i Vigrin Atlantic) ipak nisu čudotvorci koji su svoje imperije sagradili tek tako, kao od šale? I to samo zato što se između onog juče i danas (iliti, biznis ideje u najavi i realnog, opipljivog uspjeha) protežu godine, pa i decenije nimalo idiličnih trenutaka.

Zapravo, nitko ne zna koliko je ljudi, potpuno obeshrabreno i poraženo, u tim momentima jednostavno odustalo od svega, nikada ne dočekavši to danas i nikada ne posvejdočivši svom osobnom uspjehu preko noći. Tek kad u ovaj prigodno servirani mit umiješate kašičicu realnosti, dobijate frazu koja je već odavno zaštitni znak većine "instant-pobjednika": Za uspjeh preko noći potrebno je (najmanje) 10 godina.

I samo nekoliko takvih primjera dovesće u pitanje i koncept onog holivudskog blokbastera u najavi.

Elon Mask (Space X/Tesla) i Richard Branson (Virgin Records/Virgin Atlantic)

Iako iz različitih branši, Elon Mask i Richard Branson imaju više zajedničkog nego što se čini. Na prvom mjestu, to je svakako neosporan utjecaj njihovih kompanija na tržištu, ali i ugled koji im je samostalni biznis donio. Čini se da ovu dvojicu svakodnevni izazovi poslovanja zaobilaze u širokom luku, ili da se sve čega se dohvate pretvara u zlato – međutim, obojica dijele i pregršt onih manje svjetlih trenutaka.

Prije svega, i Musk i Branson slažu se u tome da su im treća i četvrta godina poslovanja bile ubjedljivo najteže – i to ne samo u onom smislu danas je malo teško, ali sutra će već biti bolje. U njihovom slučaju, to "ubedljivo najteže" značilo je kritičnu točku gdje ih je od potpunog kraha dijelilo svega 24 sata.

U čemu je bio problem?

Pa, u tome što su obojica u jednom trenutku ostali kratkih rukava – točnije, bez dolara budžeta kojim bi financirali svoje poslovanje. Uz gotovo nikakve šanse da za samo 24h dođu do odgovarajućih investicija, i jedan i drugi bili su na dobrom putu da izgube apsolutno sve. I to tek tako, preko noći.

Teško je povjerovati da je riječ o ljudima koji su danas na listi najbogatijih na svijetu. Još teže ih je zamisliti u višegodišnjem survival mode-u, dok očajnički pokušavaju da iznađu bilo kakav način da vrate svoj biznis na pravi kolosjek. Sve u svemu, noć koja ih je čekala prije onog sutrašnjeg uspjeha, bila je sve samo ne ispunjena mirom i spokojem.

(Foto: bikeriderlondon/shutterstock.com)
Sam i Bud Walton (Walmart)


Kada odlučite prodati svoju prvu firmu, a zatim stavite i kuću pod hipoteku – a sve radi ulaganja u ozbiljniju poslovnu priču – onda ste sigurno od onih koji vjeruju da se rizici kad-tad isplate. Iako ćete se često uvjeriti u to da sreća prati hrabre, u slučaju Sama i Buda Waltona, osnivača trgovinskog lanca Wallmart, sudar sa realnošću ipak nije bio prijatan.

Naime, u potrazi za kreditnim pozajmicama namijenjenim razvoju poslovne ideje, potpuno je normalno da vas banka "počasti" jednim odlučnim NE. A braća Walton su to "ne" čuli mnogo puta zaredom. Čuveni Wallmart, danas jedna od najvećih svjetskih korporacija, našao se u nezavidnoj poziciji koja se, poput Tesle ili Virgin Atlantica, lako mogla završiti krajnje neslavno.


Ne samo da su se našli na korak od bankrota, već bi on, u slučaju Waltonovih, išao u paketu i sa gubitkom krova nad glavom. Srećom, nakon nebrojenih odbijanja i nailaska na zatvorena vrata, napokon su pronašli banku koja je bila dovoljno velikodušna da im odobri zajam. Iako je ostatak priče manje-više povijet, ni ta povijest nije prošla bez turbulentnih momenata.

Tim Westergren (Pandora Internet Radio)

Vlasnici Wallmarta bi definitivno imali prostora za podugačku ispovijest o svakodnevnim izazovima hrvanja sa bankarskim investicijskim sistemom. Međutim, apsolutnu pobjedu u ovom biznis poglavlju ipak je odnio čovjek po imenu Tim Westergren.

Jedan od osnivača i današnjih suvlasnika radio striming servisa Pandora, sa onim odlučnim "ne" susreo se ni manje ni više nego preko 300 puta. Dakle, više od 300 investitora nije vjerovalo u isplativost Westergrenovog projekta.

A isti taj projekat, uzgred budi rečeno, danas prihoduje preko milijardu dolara na godišnjem nivou.

Razmislite samo – koliko bi ljudi odustalo već nakon trećeg, četvrtog, pa i desetog NE? Priča Tima Westergrena stoga je i odličan primjer ne samo ustrajnosti i posvećenosti, već i spremnosti da se za ideju u koju vjerujete borite do posljednjeg daha, prenosi Manager.

Branson, Musk, braća Walton i Tim Westergren ni nakon desete (odnosno, tristote) prepreke jednostavno nisu prihvaTali poraz. Noć koja ih je dijelila od današnjeg uspjeha ponekad bi trajala i predugo – i to samo zato što je neko ispustio da uoči vrijednost njihovih ideja. Ukoliko, dakle, i postoji kakav recept za "uspjeh preko noći", on bi najvjerovatnije mogao zvučati otprilike ovako: budite spremni na to da ćete se do svitanja poprilično načekati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.