NavMenu

Mala škola investicijskih fondova

Izvor: zena.hr Utorak, 29.01.2008. 15:47
Komentari
Podeli

Sigurno ste negdje čuli za investicijske fondove, a niste baš sigurni o čemu se radi. Pokušati ćemo vam u ovom članku malo približiti ovu temu kroz prikaz osnovnih informacija o investicijskim fondovima te usporedbom sa ostalim oblicima ulaganja.

Investicijski fondovi postoje na regionalnom tržištu kapitala već nekoliko godina, ali tek u zadnjih godinu-dvije se više o njima priča u široj javnosti. Sve je više reklama u medijima koje vam žele skrenuti pažnju, pošto na tržištu već postoji nekoliko deseteka investicijskih fondova, dakle dosta žestoka konkurencija.

Kada govorimo o investicijskim fondovima, prvenstveno mislimo na otvorene investicijske fondove.

U suštini se radi o kapitalu kojeg ulagači uplate u fond, a zatim društvo za upravljanje fondom taj kapital ulaže u vrijednosne papire (dionice, obveznice...) sa ciljem da mu poveća vrijednost.

Ukupna vrijednost fonda se dijeli na udjele. Kada ulažemo novac u neki fond, u biti kupujemo udjele tog fonda.

Kako se mijenja vrijednost vrijednosnih papira u koje fond ulaže, tako se mijenja i vrijednost udjela.

Vrste fondova

Kao i svi drugi oblici ulaganja, i ulaganje u otvorene investicijske fondove sadrži određene rizike. Tržište naravno ima svoje uspone i padove pa tako i vrijednost udjela može u određenog trenutku pasti.

S obzirom na rizik koji ste spremni preuzeti, pri čemu veći rizik donosi veću mogućnost zarade, ali i većeg gubitka, postoje 4 vrste investicijskih fondova:

Dionički fondovi

- najrizičniji oblik investicijskih fondova, ali sa mogućnošću najveće zarade

- očekivani godišnji prinos: 10-30%, pa i više

- kapital se ulaže prvenstveno u dionice

- preporučuje se osobama koje žele novac uložiti dugoročno uz natprosječne doprinose

Mješoviti fondovi

- umjereni rizik, ali i umjereni doprinosi

- očekivani godišnji doprinos: 8-15%

- kapital se ulaže podjednako u dionice i obveznice

- preporučuje se za ulaganja na razdoblje od 2-3 godine

Obveznički fondovi

- relativno malen rizik, ali i mali doprinosi

- očekivani godišnji doprinos: 5-8%

- ulaganje pretežno u obveznice

- za ulaganja na razdoblje od 1-2 godine

Novčani fondovi

- zanemariv rizik, vrlo mali doprinosi

- očekivani godišnji doprinos: 3-5%

- ulaganje u trezorske i blagajničke zapise

- preporučuju se za kratkoročna ulaganja

Kako odabrati fond

Kod odabira investicijskog fonda, obratite pažnju na ulazne i izlazne naknade. Naime, kod većine fondova ćete kod uplata i isplata morati platiti određenu naknadu, u pravilu između 0,5-3%. Kod dioničkih fondova su te naknade veće pošto su i veći prinosi, dok ih recimo kod novčanih ili obvezničkih fondova u pravilu nema.

Kako bi dodatno smanjili rizik, preporučljivo je da iznos koji planirate uložiti raspršite u više fondova, minimalno 2-3. Isto kao što i društvo za upravljanje fondom kapital ulaže u veći broj dionica i obveznica, tako bi i vi trebali vaš kapital uložiti u više od jednog fonda.

Sama kupovina i prodaja udjela može se obaviti u društvima za upravljanje fondovima, a kod nekih se sve može riješiti i preko interneta.

Dovoljno je ispuniti zahtjev te izvšiti uplatu.

Nakon toga ćete primiti obavijest o kupnji udjela u fondu kojim vam se potvrđuje broj udjela koje ste kupili.

Želite li određeni broj udjela ili sve udjele prodati, opet podnesete zahtjev i nakon nekoliko dana, društvo za upravljanje fondom vam prebacuje novac na vaš račun, na način da se pomnoži broj vaših udjela sa trenutnom cijenom, a od toga se eventualno oduzme izlazna naknada.

Usporedba sa ostalim oblicima ulaganja

Pitate se zašto bi recimo prebacili novac sa oročene štednje u investicijske fondove?

Glavna prednost oročene štednje je to što je poznat iznos kamate koju ćete dobiti nakon završetka štednje. Prevladavaju pak nedostaci: vezanje sredstava na određeno vrijeme, niske kamate, dodatni troškovi u slučaju prekida štednje.

U svakom slučaju se savjetuje da novac uložite u fondove, a ne oročenu štednju. Niste li spremni preuzeti rizik, možete odabrati novčane ili obvezničke fondove gdje možete očekivati slične prinose kao i kod oročene štednje, ali ne morate novac vezati na određeno vrijeme, već ga možete u svakom trenutku povući.

Osim u fondove, možete i sami direktno ulagati u dionice. Dionice doduše ne možete kupovati samostalno, već isključivo uz posredstvo brokera. Znači za kupnju dionica morate prvo odabrati brokera koji će za vas na burzi vršiti transakcije. Vi mu dajete nalog koje dionice da kupi i proda te u kojem trenutku. Broker vas također može savjetovati i pružati informacije o stanju na tržištu.

Kod svake kupnje i prodaje dionice, broker će vam zaračunati proviziju koje su u pravilu 1-2% vrijednosti transackije.

Budite vrlo oprezni namjeravate li ulagati u dionice jer se radi o rizičnim ulaganjima, a po mnogima je hrvatsko tržište dionica već sada prenapuhano i ne može se očekivati veliki rast kao prošlih godina.

Da na kraju rezimiramo na što trebate obratiti pažnju kod ulaganja u investicijske fondove:

- trajanje ulaganja

- diverzifikacija ulaganja u više fondova

- ulazne i izlazne naknade fondova

- rizičnost pojedinih fondova

- prihodi fondova u povijesti

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.