NavMenu

Vlada BPK Goražde razmatra Prostorni plan kantona za period 2008-2028 -Postoji još prostora za poboljšanje

Izvor: eKapija Nedjelja, 27.01.2013. 13:35
Komentari
Podeli

GoraždeGoražde

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde već duži vremenski period angažovano je na pripremi Prostornog plana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2008-2028. godina, saopšteno je na sajtu Vlade BPK Goražde.

Članovima Vlade, na čelu sa premijerom BPK Goražde Emirom Fraštom, u petak (25. januar 2013. godine) prezentirano je ono što se do sada uradilo na izradi Prostorne osnove, kao prvoj fazi u izradi Prostornog plana BPK Goražde koji će sadržavati smjernice budućeg razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Pripremljeni dokument već je prošao dva kruga javnih rasprava u općinama unutar BPK Goražde, a prije izrade konačnog prijedloga Prostornog plana koji će biti dostavljen Vladi i Skupštini na usvajanje, ostavljena je mogućnost davanja eventualnih primjedbi ili novih prijedloga kojima bi se dodatno poboljšao ovaj prostorno-planski dokument.

Izrada Prostornog plana BPK Goražde teče uporedo sa izradom Prostornog plana FBiH koji je pred usvajanjem i kojim bi trebala biti preuzeta sva rješenja koja se odnose na BPK Goražde, a realizacija aktivnosti na izradi kantonalnog i federalnog Prostornog plana aktuelna je već nekoliko godina.

- Samo to da je dokument od 2008. godine govori koliko mi kasnimo i na ovoj prezentaciji vidimo da je vrijeme već nešto promijenilo. Želja nam je da se to završi što prije, a to je po aneksu ugovora za 160 dana, a da mi sebi i lokalnim zajednicama damo prostora da intervenišemo u roku od nekih od 30 dana. Da dostavimo ono što je život promijenio i ono do čega smo mi došli da bi trebalo uraditi – ističe Emir Frašto.

GoraždeGoražde

HE Ustikolina

Pored izgradnje nove, brže putne komunikacije prema Sarajevu, danas je ponovo pomenuto i pitanje u vezi sa planom izgradnje HE Ustikolina.

- Odlukom Vlade BPK Goražde o mjerama na poboljšanju standarda života stanovnika Bosnsko-podrinjskog kantona u 2013. godini, Ministarstvo za urbanizam ponovo će pokrenuti pitanje davanja saglasnosti za istražne radove za izgradnju HE Ustikolina. Ministarstvo će, po ovom pitanju, napraviti i detaljnu analizu efekata implementacije ovog projekta u BPK Goražde. Ukoliko budu postojali izraženi negativni stavovi jedinica lokalne samouprave, stručne zajednice ili stanovništva, Ministarstvo će predložiti odlaganje donošenja prijedloga odluke o davanju saglasnosti za istražne radove za izgradnju HE Ustikolina – kazala je danas resorna ministrica Nela Čarapić.

Cilj Vlade je da Prostorni plan BPK Goražde bude što obuhvatniji i da uključi sve bitne elemente koje će odrediti budući razvoj ovog kantona i njegovih općina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Vijesti

Više od 1 mil USD bespovratno za 8 najboljih lokalnih uprava

U 30 partnerskih općina i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine, prenijela je na svom veb sajtu Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH. Napredak će se mjeriti u tri oblasti:- upravljanje razvojem- odgovornost i participativno donošenje odluka- upravljanje uslugama

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.