NavMenu

Smanjena spratnost budućih zgrada kod Fruktone i na tzv. Maloj pijaci u banjalučkom naselju Borik

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.09.2024. 13:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ArchMan/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Banja Luka ispoštovao je zahtjeve mještana Borika, te će kod Fruktone, kako je i ranije najavljeno – biti smanjena spratnost zgrade, te su time uvaženi zahtjevi mještana ovog naselja.

Кazao je ovo ovlašteni potpisnik Odjeljenja za prostorno uređenje, Vuk Višekruna koji je još jednom naglasio kako su gradonačelnik Stanivuković, kao i predstavnici Odjeljenja nakon sastanka sa mještanima – saslušali i uvažili njihove zahtjeve.

- Smanjena je i spratnost zgrade koja će biti na mjestu nekadašnje Fruktone, dok će javna garaža biti povećana za dvije dodatne etaže. Takođe, biće izgrađano još parking mjesta okolo samih zgrada, uz očuvanje već postojećeg prostora za parkiranje, poput onih u ulici koja će ostati jedosmjerna. Dodatno, napominjem još jednom kako smo uvažili i prijedloge da se umjesto nebodera od 14 i 15 spratova na zgradama kod Male pijace za dvije zgrade smanji spratnost na po osam spratova, kako bi bile u ravni sa ostalim zgradama, na šta su se mještani i referisali – rekao je Višekruna, saopšteno je na sajtu Grada.

Dodao je i to kako je gradonačelnik Stanivuković insistirao na svim izmjenama, a nakon sastanka sa mještanima Borika.

- Grad i nadležno odjeljenje su stava da se trebaju ispoštovati primjedbe građana, pogotovo one u vezi sa parking mjestima. Evidentan je nedostatak parking mjesta na tom lokalitetu, te planiramo izgradnju novih koji će biti javnog karaktera i na raspolaganju stanarima već postojećih objekata odnosno za stanare koji i sada tamo žive – kazao je Višekruna.

Pozvao je i pojedince da navedu jedan primjer izdavanja građevinske dozvole za izgradnju zgrade mimo regulacionog plana.

- Dozvole se izdaju na osnovu Regulacionog plana i zakona, a za svaki regulacioni plan koji je usvojen u protekle četiri godine svi odbornici skupštinske većine su glasali. Podsjećam, da je tako usvojen i Regulacioni plan na lokaciji tzv. "Rupe", regulacioni plan gdje se gradi Bijeli dvor i mnogi drugi. Svakako, nismo zaboravili ni ranije usvojen regulacioni plan na lokaciji nekadašnjeg kina Кozara, gdje je bio ucrtan neboder od 14 spratova, a u mandatu gradonačelnika Stanivukovića, koji je ponovo saslušao zahtjeve mještana, te je na tom lokalitetu izgrađen park – podsjetio je Višekruna.

Mapa: Fruktona

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Građevina, Finansije

Čak 199 firmi u trci za 14,4 mil KM

Na javni poziv za dodjelu 14,4 mil KM podsticaja za direktna ulaganja prijavilo se 199 preduzeća iz Srpske, a ko će dobiti novac za nabavku savremene opreme biće poznato nakon što komisija analizira zaprimljenu dokumentaciju. U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kažu da su navedeni broj prijava zaprimili do 11. septembra, navodeći da podsticaji za direktna ulaganja za cilj imaju podsticanje tehnološkog napretka, unapređenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.