Izvor: Capital | Utorak, 19.05.2020.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS planira zaduženje od 25 mil KM za projekat registracije nekretnina

Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba)
Republika Srpska zadužiće se za oko 25 mil KM na period od 32 godine za sprovođenje Projekta registracije nekretnina, a odluka o tome naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS u srijedu.

Zaduženje bi trebalo da se realizuje preko Svjetske banke, odnosno njene Međunarodne banke za obnovu i razvoj ukupnom iznosu do 12,8 mil EUR ili oko 25 mil KM.

Projekat će realizovati Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), u saradnji sa Ministarstvom finansija do 31. jula 2022.Rok otplate kredita je 32 godine, a za kamatnu stopu se navodi da je referenta, plus fiksna marža. Servisni trošak je 0,25% iznosa zajma ili oko 62.000 KM, a isto toliko je i godišnja provizija na nepovučeni iznos zajma. Kredit će se otplaćivati polugodišnje, 15. februara i 15. avgusta u evrima.

- Cilj Projekta je pružanje podrške za razvoj održivog sistema registracije nekretnina sa harmonizovanim evidencijama zemljišne knjige i katastra u urbanim područjima Republike Srpske - navedeno je u Odluci o prihvatanju zaduženja.

U obrazloženju Odluke se navodi da Projekat registracije nekretnina predstavlja nastavak Projekta registracije nepokretnosti koji se u sprovodi takođe iz kredita od 2013. godine i sada je u završnoj fazi.

Kreditom će se, između ostalog, finansirati uspostava ažurne baze podataka katastra nepokretnosti, uspostavljanje novog premjera u 15 katastarskih opština, gdje su postojeće evidencije zastarjele.

Planirano je i poboljšanje radnih uslova i infrastrukture u sjedištu RUGIP-a, područnim ispostavama, kupovina zgrade Digitalnog arhiva, renoviranje tri područne jedinice.

U okviru kredita kupiće i nekoliko dodatnih vozila za podršku projektnim aktivnostima.

- Cilj je da se poboljšaju uslovi rada, što će pomoći da se poboljša kvalitet usluga klijentima, standard usluga i moral zaposlenih - navedeno je.

Kroz kredit bi trebalo da bude riješeno pitanje održivog IT rješenje za održavanje katastarskih podataka, kao i širenje budućeg softvera za elektronski katastar na cijelu RS.

- Investicije u informacione tehnologije će dovesti do daljeg povezivanja između registra nekretnina i drugih javnih skupova podataka čineći da podaci budu dostupni online širokoj javnosti. One će takođe biti podrška za višestruko korišćenje. To će dovesti do povećanog pružanja elektronskih usluga online i na kraju do elektronskog prometa nepokretnosti - navedeno je u Obrazložeju odluke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.