NavMenu

Vesna Andree Zaimović, muzikologinja: Isplati se graditi karijeru na duge staze

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.04.2012. 08:50
Komentari
Podeli

Urednica web portala Radio Sarajevo, majka troje djece, po struci muzikologinja, rado smo je viđali i viđamo u svim medijima, bila je ispred i iza kamere…

Vesna Andree Zaimović iza sebe ima dvadeset i pet godina provedenih u novinarstvu i to naravno nije sve.

"U svemu što radim pokušavam da budem najbolja, dajem maksimum od sebe i to je, čini mi se, ključ uspjeha u životu. U svemu što radim trudim se da prevaziđem sebe, ne samo u poslovnom nego i privatnom životu- jer biti žena, u današnje vrijeme, vrijeme koje je bremenito izazovima i obavezama, znači ići kroz sve te obaveze nastojeći da ih što bolje, što kvalitetnije, u što kraćem roku riješiš, jer kad se završi radno vrijeme, koje danas ustvari nije ograničeno na tih osam sati, ženu čekaju druge obaveze. Trudim se dati svoj maksimum, tada sam najefikasnija i onda mi na kraju ostaje i vremena za samu mene, a to je još jedna od stvari koja je veoma bitna da vaš život i vaša karijera budu uspješni i da budete sretni sa onim što radite.”

U nastavku razgovora Vesna nam otkriva svoje mišljenje o poteškoćama sa kojima se susretala i još uvijek susreće na putu do svoga uspjeha u karijeri.

"U Bosni i Hercegovini ima generalno jedan veliki problem, koji je vezan uz žene profesionalke, žene u biznisu, a taj problem je što nama ostaje malo vremena za socijalne kontakte, a naše društvo je takvo da se vrlo mnogo posla rješava i sklapa izvan profesionalnih okvira.

Da pojednostavim – ja nemam vremena za kafanu.

Ja nemam vremena da poslove rješavam tim nekim suptilnim odnosima koji se dešavaju u kafani, uvjetno rečeno, na poslovnim ručkovima i večerama. To je velika prepreka za žene u Bosni i Hercegovini. Mi bi smo htjele da se naš posao završi sa radnim vremenom i nastojimo da organiziramo svoj posao tako, ali to nekada prosto nije moguće…"

Kada smo pitali Vesnu, koji je to savjet kojeg bi dala svim ženama koje žele da se okušaju u poslu kojim se i ona sama bavi, Vesna kaže:

"Biti uspješan u novinarstvu ne znači po svaku cijenu biti najpopularniji ili biti najčitaniji, u slučaju web portala, biti najklikaniji. Biti uspješan u novinarstvu znači biti dugotrajan. A da bi neko bio dugotrajan mislim da svakodnevno mora poštivati standardne novinarstva. Važnije je zadržati novinarske standarde nego biti najčitaniji, najpopularniji. Teško je graditi karijeru na duge staze, ali ja mislim da je isplatno. Mi smo odgovorni. Kada objavimo nešto mi imamo odgovornost prema javnosti i moramo stopostotno stojati iza te svoje odgovornosti. Potrebno je gledati dugoročno."

Izvor: UN Women

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Industrija

Najveći stručnjaci iz industrije luksuza prvi put u Beogradu 8. maja na The Luxury Network Adria Insight Series

U srijedu, 8. maja, u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, biće održan prvi The Luxury Network Adria Insight Series, vodeći događaj u industriji luksuza. Događaj će na jednom mjestu okupiti stručnjake i kompanije različitih profila i pružiti im priliku za povezivanje sa ključnim akterima industrije. - Učesnici The Luxury Network Adria Insight Seriesa mogu očekivati niz zanimljivih predavanja, panel diskusija i razgovora sa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.