NavMenu

Otvorena fabrika "Mak Mladost" u Mrkonjić Gradu - Proizvedena odjeća putuje na inostrano tržište

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 04.09.2014. 16:15
Komentari
Podeli
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je u Mrkonjić Gradu svečano otvorio fabriku za proizvodnju gotovih odjevnih predmeta "Mak Mladost".

Vrpcu su, uz Dodika, svečano presjekli i vlasnik fabrike Saša Ristovski i radnik Sakib Verem, a svečanosti su prisustvovali i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević.

Jedan od suvlasnika fabrike Valentina Peševska Jovanova rekla je da fabrika zapošljava 110 radnika, a da se nada da će broj biti duplo veći u narednih nekoliko mjeseci.

- Imamo potpisane ugovore sa partnerima iz Holandije, Belgije i Rumunije, u toku su pregovori sa partnerima iz Engleske. Iskreno se nadam da ćemo vratiti stari sjaj "Mladosti" - istakla je Peševska.

Ona je zahvalila opštini Mrkonjić Grad, koja je, kako je rekla, vjerovala u njihov plan, viziju i dala im punu podršku.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić izrazila je zadovoljstvo početkom rada ove fabrike, po kojoj je Mrkonjić Grad nekada bio poznat, te zahvalila svima koji su pomogli njeno otvaranje, a posebno predsjedniku Srpske i Vladi, koji su u stečajnom postupku kupili fabriku i predali je opštini.

- Davne 1950. godine puštena je u rad fabrika "Mladost", pa je radila, pa nije radila. "Mladost" je bila poznata po proizvodnji teške konfekcije - podsjetila je Aničić.

Radnici su zadovoljni uslovima rada i raduju se što su ponovo za mašinama.

- Lijep je osjećaj biti ponovo za mašinom, posao nije težak. Bitno je da što više i kvalitetnije uradimo - rekla je Sreta Galić, koja se konfekcijom bavi 24 godine.

Preduzeće "Mak Mladost" radiće u prostoru fabrike "Mladost", koju je Vlada Republike Srpske kupila u procesu stečaja i prenijela u vlasništvo opštine Mrkonjić Grad, osnovavši preduzeće "Mladost MG", a u čiju su rekonstrukciju, sanaciju i nabavku opreme Vlada Srpske i opština uložile 500.000 KM.

Dodik je tom prilikom istakao da je otvaranje ove fabrike dio obnove opštine Mrkonjić Grad poslije rata.


- Vašom voljom i našom podrškom opštinu smo rehabilitovatali i vratili joj osnovne funkcije, a dio vraćanja tog života je i ova fabrika. Ovo je za mene radost, uvjeren sam da ova fabrika donosi perspektivu opštini - rekao je Dodik.

Cvijanović je naglasila da je ovo zajednički poduhvat Republike Srpske i opštine Mrkonjić Grad.

- Gdje god imamo priliku da nekog zaposlimo, to je poduhvat Republike Srpske, i ovo je poduhvat Mrkonjić Grada, zajednički projekat koji smo realizovali svako na svoj način - navela je Cvijanović.

Napominjući da zajedničkim snagama, korak po korak, treba ići do ekonomski bolje budućnosti, Cvijanović je istakla da je sigurna da se to može postići i da je zadovoljna što je Vlada mogla da interveniše na različite načine kada je riječ o privredi.

- Želim da ovo bude privredni subjekt koji će moći da izvršava sve svoje obaveze prema radnicima i državi i sigurna sam da uspjeh neće izostati - naglasila je Cvijanović.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Agro, Industrija

Hmelj donosi zaradu i do 15.000 EUR - U Srbiji ga malo ko gaji, iako su njive idealne

U Bačkom Petrovcu se tokom ljeta ubiraju plodovi hmelja i to je jedina lokacija na kojoj ova poljoprivredna kultura može da se gaji. Prošle godine, međutim, njom je posijano svega deset hektara. Svojevremeno je na petrovačkim oranicama pod ovom biljkom bilo 200 hektara, a u Vojvodini je zauzimao čak 1.500 hektara i imao tradiciju dugu 250 godina. Jedan od uzgajivača hmelja skrenuo je pažnju da pokrajina svake godine daje subvencije za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.