Izvor: Glas Srpske | Petak, 04.07.2014.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Beogradu otvorena izložba Akademije likovnih umjetnosti Trebinje

Beograd
Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić otvorio je sinoć u Narodnom muzeju u Beogradu izložbu umjetničkih radova nastavnika i saradnika Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Škrbić je rekao da je ova izložba prilika da stanovnici Beograda na jednom mjestu pogledaju ostvarenja savremenih umjetnika ne samo iz Republike Srpske, BiH i Srbije, već i iz jugoistočne Evrope.

Ambasador BiH naveo je da je izložba nastala kao rezultat saradnje Akademije likovnih umjetnosti i Narodnog muzeja, u skladu sa nedavno potpisanim Memorandum o saradnji ministarstava kulture Srbije i Republike Srpske.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Srbije Dejan Ristić podsjetio je da je jedna od tradicija Narodnog muzeja, kao najstarije muzejske ustanove u Srbiji, bila spajanje svih naroda "u duhovno kolo".

- Izložba je prilika da kroz raznorodne tehnike 26 uglednih stvaralaca, dobitnika prestižnih nagrada i priznanja, sagledamo domete umetnika iz BiH i Republike Srpske, koji ujedno obrazuju nove generacije mladih u gradu na Trebišnjici - rekao je Ristić.

On je ocijenio da je izložba samo jedan u nizu projekata koji će svjedočiti o živoj regionalnoj saradnji, povezanosti naroda i institucija kulture.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i direktor Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković, prorektor Stevan Trbojević i dekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Marko Musović, te direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Uoči izložbe, predstavnici Narodnog muzeja u Beogradu potpisali su sporazum o saradnji sa predstavnicima Univerziteta Istočno Sarajevo i protokol o saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti Trebinje.

Izložba u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, koja sadrži klasične slike, skulpture, crteže, kolaže, objekte, instalacije, video–radove i radove iz oblasti dizajna, biće otvorena u narednih 15 dana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.