NavMenu

Izvoz drvoprerađivačke industrije RS pet puta veći od uvoza u prvom kvartalu 2014.

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 15.05.2014. 09:58
Komentari
Podeli
Vrijednost izvoza drvoprerađivačke industrije RS u prvom kvartalu ove godine bila je 87 mil KM i veća je za 4,7 puta od uvoza, pokazuju podaci Privredne komore RS.

Ovaj sektor jedan je od rijetkih koji bilježi konstantan rast i koji je sa najmanje posljedica prebrodio globalnu ekonomsku krizu.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, Lazo Šinik, rekao je da je u oblasti prerade i proizvoda od drveta ostvaren rast od 25,7%, dok je proizvodnja namještaja veća za 26,5%. Kazao je da se pozitivan trend održava već dvije ili tri godine unazad i da se to reflektuje i na izvoz, koji je u kompletnoj drvoprerađivačkoj industriji povećan za 21,5% u odnosu na prvi kvartal lani. Ovaj sektor je veoma važan za privredu RS, jer u ukupnom izvozu učestvuje sa oko 13%.

- Ukupan izvoz drvoprerade bio je 87 mil KM, od čega se 39 mil KM odnosi na izvoz namještaja, a 48 mil KM na izvoz proizvoda od drveta. Namještaj u izvozu učestvuje sa oko 45%, ali i dalje želimo mnogo veće učešće - kazao je Šinik i dodao da je uvoz pomenutih proizvoda istovremeno iznosio 18,5 mil KM.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Vijesti

Više od 1 mil USD bespovratno za 8 najboljih lokalnih uprava

U 30 partnerskih općina i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine, prenijela je na svom veb sajtu Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH. Napredak će se mjeriti u tri oblasti:- upravljanje razvojem- odgovornost i participativno donošenje odluka- upravljanje uslugama

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.