NavMenu

Od plastične ambalaže do deterdženata i kozmetike - Kompanija EZ iz Busovače izvozi u Afriku i Skandinaviju

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.04.2014. 12:45
Komentari
Podeli

Devastirana i izmučena bosanskohercegovačka privreda ima i svoje svijetle primjere. Jedan od njih je i fabrika EZ iz Busovače čiji se vlasnik i uposlenici trude da, kako kažu, pokažu da i naša privreda, uprkos svemu, može imati svijetlu budućnost. Osnovana 1989. godine, kompanija EZ danas zapošljava 80 radnika i u svom portfoliu ima tri različita, ali međusobno povezana proizvodna programa koja obuhvataju proizvodnju sredstava za čišćenje, raznih deterdženata, proizvodnju kozmetike, te plastične ambalaže, izvještava Klix.ba.

Brojni brendovi

Također, u oblasti proizvodnje plastične ambalaže fabrika proizvodi preko 250 vrsta proizvoda za potrebe mliječne, prehrambene i hemijske industrije kao i proizvodnje vode, meda, sokova, boja i lakova i slično.

- U nastojanju da zadovolji potrebe potrošača, a u saradnji sa poznatim svjetskim laboratorijama, na tržištu smo prisutni sa preko stotinu proizvoda iz oblasti kućne hemije i kozmetike u okviru brendova "tisal", "lilla", "royal line", "professional", "glanz", "uno", "ella", "daily" - kažu u kompaniji EZ iz koje poručuju da "čiste sve osim obraza".

Sirovine za proizvodnju kućne hemije i kozmetike nabavljaju isključivo iz zemalja Evropske unije (EU), što je garant kvaliteta i zdravstvene ispravnosti gotovih proizvoda, jer svi proizvođači moraju zadovoljiti strogu regulativu i propise EU. Slijedeći te standarde proizvodi ove fabrike su kroz testiranja u laboratorijima u EU pokazali da zadovoljavaju sve propisane norme kvaliteta.

Da i naše kompanije, suprotno ovdašnjem gotovo prirodnom pesimizmu i cijeloj filozofiji definiranoj kroz uzrečicu "šta će on", itekako imaju šanse, potvrđuje činjenica da ova bosanskohercegovačka kompanija izvozi svoje proizvode i na svjetsko tržište.

Akcenat je u posljednjih godinu dana dat upravo na izvoz. Pored Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, proizvodi kompanije iz Busovače našli su svoje mjesto i u Skandinaviji i Africi.

- Zahvaljujući optimalnom omjeru cijene i kvaliteta, prepoznati smo na afričkom i skandinavskom tržištu koji sve više otvaraju vrata za naše proizvode - kažu u ovoj kompaniji.

Put u Ganu

Tom u prilog ide i činjenica da se početkom maja sprema isporuka novog kontigenta deterdženata "tisal" i gelova za tuširanje "ella" za tržište Gane u Africi. Afrimaciju uspješne domaće proizvodnje daje i činjenica da je potpisan ugovor o isporuci preko 1.300 000 komada PET ambalaže za zahtjevno tržište Danske.

Kompanija kroz vlastitu službu prodaje i distribuciju snadbjevaju vodeće trgovačke lance u Bosni i Hercegovini i regionu, kako kroz prodaju vlastitih brendova, tako i kroz izradu robnih marki za pojedine trgovačke lance.

Ambiciozna firma radi na proširenju voznog parka za distribuciju proizvoda, proširenje proizvodnih kapaciteta kao i izgradnja skladišnog prostora preko 3.000 kvadrata.

- Cilj svih uposlenih je zadržati vodeće mjesto u proizvodnji sredstava za čišćenje u Bosni i Hercegovini ali i proširiti plasman proizvoda na druga ino tržišta - poručuju, na kraju, iz kompanije EZ, uz poruku da stoga "kupujemo samo dobro - kupujemo domaće.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala Klix.ba od 24.4.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Agro, Industrija

Hmelj donosi zaradu i do 15.000 EUR - U Srbiji ga malo ko gaji, iako su njive idealne

U Bačkom Petrovcu se tokom ljeta ubiraju plodovi hmelja i to je jedina lokacija na kojoj ova poljoprivredna kultura može da se gaji. Prošle godine, međutim, njom je posijano svega deset hektara. Svojevremeno je na petrovačkim oranicama pod ovom biljkom bilo 200 hektara, a u Vojvodini je zauzimao čak 1.500 hektara i imao tradiciju dugu 250 godina. Jedan od uzgajivača hmelja skrenuo je pažnju da pokrajina svake godine daje subvencije za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.