Izvor: eKapija | Utorak, 03.12.2013.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Promovisane tačke energetske efikasnosti u Tuzlanskom kantonu

U okviru projekta "Ekonomija energetske efikasnosti" (3E), koji sprovodi Američka agencija za međunarodnu saradnju USAID, juče je u općini Kladanj održana promocija EE Info tačke u Tuzlanskom kantonu. Prisutnima je predstavljena EE Info tačka na kojoj se nalaze brošure sa korisnim energetskim savjetima, priručnici o korištenju obnovljivih izvora energije te ostali info materijali u vezi sa energetskom efikasnošću koji mogu pomoći građanima da se više edukuju o energetskoj efikasnosti i njenim prednostima.

- Osnovna ideja uspostavljanja EE info tačaka u općinama Kantona Tuzla je da građani, koji dolaze u zgradu općine iz drugih razloga, dođu u dodir sa korisnim informacijama o energetskog efikasnosti, a koje mogu doznati s vidljivo istaknutog plakata te da nakon inicijalne informacije s plakata odaberu izloženi edukativni materijal i ponesu ga sa sobom radi dodatne edukacije - izjavio je Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti - 3E.

U sklopu "Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla" USAID 3E će fokusirati aktivnosti na jačanju kapaciteta općina Kantona Tuzla kako bi se odredila bazna energetska potrošnja i predložila organizaciona struktura za upravljanje energijom.

Takođe, planirana je i opsežna kampanja za podizanje javne svijesti. Svakog mjeseca biće predstavljena druga tematika, a ovaj mjesec je posvećen energetskoj efikasnosti sa naglaskom na njenu promociju i dodatno edukovanje građana kroz EE Info tačke.

USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E), vrijedan 4,5 mil USD i želi promovisati tehnologiju energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima koje sufinansira javni i privatni sektor.

Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži - u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako sprovetsti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Do danas je vlada SAD-a, putem USAID-a, obezbijedila 1,6 mlrd USD za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.