NavMenu

Smijenjen dekan Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 23.10.2013. 09:43
Komentari
Podeli

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković odbio je u ponedeljak prijedlog Naučno-nastavnog vijeća Mašinskog fakulteta da dekanu tog fakulteta Dušanu Goluboviću bude produžen mandat.

Golubović, koji je osnivač Mašinskog fakulteta, jedan od najcijenjenijih profesora i dobitnik nagrade za životno djelo u Beogradu, kazao je "Glasu Srpske" da je od rektora dobio obrazloženje da je njegov rad bio protiv interesa fakulteta.

- Zbog toga ću protiv njega podnijeti tužbu. Ja sam osnovao ovaj fakultet i nikada ništa nisam uradio protiv njegovog interesa. Sva ova dešavanja uslijedila su zbog kolumne koja je objavljena u "Glasu Srpske" u kojoj je ukazano na propuste čelnika Univerziteta u Istočnom Sarajevu - kazao je Golubović.

Novaković je zatražio od dekana Filozofskog fakulteta na Palama Milanke Babić da sazove sjednicu Naučno-nastavnog vijeća na kojoj bi bila razmotrena njena smjena. Babićeva je "Glasu Srpske" kazala da će sazvati sjednicu, ali da će od rektora tražiti obrazloženje za optužbe koje je iznio na njen račun.

- Rektor je rekao da ne vladam fakultetom, da nisam za to sposobna i da ne organizujem dobro nastavu. Tražiću dokaze za te tvrdnje - istakla je Babićeva.

Zanimljivo je da upravo Golubović i Babićeva nisu bili pozvani na sjednicu proširenog rektorskog kolegijuma Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja je održana prošle sedmice u Bijeljini, a na kojoj su se prisutni bavili pisanjem medija. Poslije sjednice je saopšteno da je "prošireni rektorski kolegijum Univerziteta u Istočnom Sarajevu odlučno odbacio najnovije napade na Univerzitet i pružio nepodijeljenu podršku rektoru Mitru Novakoviću i njegovom timu.

- Univerzitet će odlučno odgovoriti na sve pokušaje njegovog razbijanja, diskreditacije i blaćenja. Odbačeni su svi neosnovani, zlonamjerni i proizvoljni ataci na Univerzitet u cjelini i na pojedine članove akademske zajednice - navedeno je u saopštenju.

Sjednici proširenog rektorskog kolegijuma nije prisustvovao ni dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini Srđan Damjanović, a Novaković je na bahat način objasnio na osnovu kojih kriterijuma je slao pozive.

- Na sastanak sam zvao koga sam htio - rekao je Novaković.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Milanka Babić obratila se javnosti pismom u kojem je navela da je rektor Novaković zloupotrijebio službeni položaj time što je privatno, bez dnevnog reda i zvaničnih poziva, sa selektivno izabranim dekanima održao sjednicu proširenog rektorskog kolegijuma.

- Rektor Novaković je time dekane koji nisu pozvani faktički proglasio nepodobnim, a fakultete koje oni predstavljaju marginalnim u strukturi Univerziteta - istakla je Babićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Agro, Industrija

Hmelj donosi zaradu i do 15.000 EUR - U Srbiji ga malo ko gaji, iako su njive idealne

U Bačkom Petrovcu se tokom ljeta ubiraju plodovi hmelja i to je jedina lokacija na kojoj ova poljoprivredna kultura može da se gaji. Prošle godine, međutim, njom je posijano svega deset hektara. Svojevremeno je na petrovačkim oranicama pod ovom biljkom bilo 200 hektara, a u Vojvodini je zauzimao čak 1.500 hektara i imao tradiciju dugu 250 godina. Jedan od uzgajivača hmelja skrenuo je pažnju da pokrajina svake godine daje subvencije za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.