NavMenu

Puštena u rad nova bušotina u Rudniku soli Tuzla

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 22.10.2013. 16:04
Komentari
Podeli

Direktor tuzlanske "Solane" Izudin Kapetanović pustio je u ponedeljak (21. oktobar 2013.) u rad novu istražno-eksploatacionu bušotinu "B-94" u Rudniku soli Tuzla.

Tokom posjete nalazištu na Tetimi, ovom prilikom, direktor rudnika Amir Sušić upoznao je goste o dinamici radova i otvaranju novih bušotina na ekspolatacionom području, te tehničkim detaljima procesa eksploatacije slanice, što je jedna od osnovnih sirovina za "Sodu" i "Solanu".

- Mi smo za ovu godinu predvidjeli puštanje u rad dvije istražno-eksploatacione bušotine, što je nastavak naših aktivnosti na osiguranju dovoljnih količina slanice za naše potrošače. Za ovu bušotinu je karakteristično da je to koso ustrojena bušotina kojoj je osa komore pomjerena za oko 52 metra u odnosu na ušće - istakao je Sušić, te dodao da i pored kompleksnosti rada na ovakvoj bušotini nije bilo značajnijih problema prilikom bušenja, te je u potpunosti ispoštovana planirana dinamika.

Rudnik soli nedavno je od "Solane" dobio i plan proizvodnje i zahtjeva za slanom vodom za period od narednih 10 godina, iz čega se vidi da "Solana" 2024. planira povećanje za oko 150% u odnosu na zahtjeve za slanicom iz 2013., a značajno povećanje potražnje u ovom periodu iskazala je i "Sisecam Soda" iz Lukavca.

Ministar industrije energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željko Knežiček rekao je da je vrlo bitno da se hemijska industrija, bazirana na soli u TK, radi i razvija bez teškoća i da će Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo uraditi sve ono što je u njihovoj moći da pomognu daljnji razvoj Rudnika soli.

Direktor "Solane" Izudin Kapetanović kazao je da je impresioniran onim što je juče vidio na Tetimi i dodao da su se svi još jednom praktično uvjerili koliko je težak tehnološki i hemijski proces za dobijanje soli i sode.

On je još jednom naglasio dobru saradnju koju "Solana" ima s Rudnikom soli već duži niz godina, saopšteno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Energija, Industrija

Energetski prosumeri od sada i u FBiH

Od sada svi možemo biti energetski prosumeri. Građani u Federaciji BiH konačno će moći struju koju proizvedu na svojim mini postrojenjima na krovovima vraćati u sistem i za nju dobivati određenu vrstu naknade. Od 2. maja zvanično je počela primjena seta energetskih zakona (Zakon o električnoj energiji, Zakon o energiji i regulaciji energetske djelatnosti, Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kongeneracije).

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.