NavMenu

Dom zdravlja Banjaluka zabilježila gubitak veći od 10 mil KM - Zdravstvena ustanova oštećena registracijom pacijenata

Izvor: Glas Srpske Petak, 26.07.2013. 12:16
Komentari
Podeli

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić izjavio je juče da je Dom zdravlja Banjaluka u proteklom periodu veliku štetu pretrpio registracijom građana kod timova porodične medicine.

Stanić je nakon radnog sastanka sa menadžmentom ove ustanove novinarima rekao da je Dom zdravlja Banjaluka oštećen još 2009. godine prilikom registracije pacijenata, navodeći da su pojedine ustanove registrovale određeni broj pacijenata na razne načine i time povukle znatno veća sredstva.

On je naglasio da značajan broj ljudi živi u Banjaluci, a da se vode u opštinama odakle su došli, te da sredstva za njihovo liječenje idu u te opštine, dok se oni liječe u Banjaluci.

Prema Stanićevim riječima, ukupan minus Doma zdravlja Banjaluka jednak je prekoračenju sredstava namijenjenih za lijekove.

- Dom zdravlja držao se liste lijekova, ali nije uskraćivao svojim pacijentima lijekove sa te liste, zbog čega je došlo do prekoračenja sredstva namijenjenih za lijekova - rekao je Stanić.

On je naveo da od 1. avgusta kreće primjena nove liste lijekova, što bi u narednoj godini dovelo do rasterećenja za Dom zdravlja Banjaluka.

- Dom zdravlja Banjaluka razvijao je svoju mrežu ambulanti i imamo značajno ulaganje u sve sektore zdravstva i povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite stanovništvu, što znači da o ovoj ustanovi ne možemo govoriti ni u kom smislu negativno, već čak izrazito pohvalno - rekao je Stanić.

On je istakao da je sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske dogovoreno da se najmanje dva puta mjesečno održavaju redovni sastanci rukovodstva Doma zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja.

Stanić je naveo da su neuplaćeni doprinosi za zdravstvene ustanove jedan od gorućih problema u zdravstvu i da se dio od tih doprinosa uplaćuje direktno Fondu zdravstvenog osiguranja, ističući da su neuplaćeni doprinosi više desetina miliona KM i da će se tim problemom pozabaviti Vlada Srpske.

On je rekao da Ministarstvo neće zatvarati manje domove zdravlja, ističući da će ekonomske prilike diktirati najlogičnija rješenja za njih.

Direktor JZU Dom zdravlja Banjaluka Gordana Tešanović podsjetila je da ova ustanova ima jako visok kumulirani gubitak u iznosu većem od 10 mil KM, koji je nastajao uglavnom na bazi prekoračenja ugovorenih sredstava sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske.

- Protekle četiri godine prekoračenje sredstva se kreće oko 3 mil KM na godišnjem nivou. Nakon što Dom zdravlja uloži zahtjev za arbitražom, on se svede na 1,5 mil do 2 mil KM - rekla je Tešanovićeva novinarma.

Kako ključni razlog za ovakvu situaciju, Tešanovićeva navodi da oko 50.000 građana Banjaluke koriste usluge Doma zdravlja Banjaluka, a nisu registrovani kod timova porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, podsjetivši da su svi ugovori sa Fondom zdrvstvenog osiguranja bazirani na broju registrovanih građana za timove porodične medicine.

Tešanovićeva predlaže izmjenu u legislativi, kako bi registracija građana postala obavezujuća, a ne fakultativna.

Ona je istakla da Dom zdravlja Banjaluka očekuje da ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske o nivou sredstava za ovu godinu bude na bazi prošlogodišnjeg.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.glassrpske.com od 25.07.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Do početka sezone BiH dobija jedan od najviših mostova u Evropi

U sklopu ubrzanog ciklusa izgradnje strateškog infrastrukturnog projekta, koji će generirati snažan ekonomski rast, do početka ljetne sezone BiH će dobiti još 11 kilometara autoceste, i to na samom jugu zemlje, a koja će se naslanjati na dvije već izgrađene dionice. Riječ je o dionici Počitelj-Zvirovići na kojoj se nalazi i kolosalni most Počitelj, inače najviši infrastrukturni objekt na koridoru, a sve bi, navodi u izjavi za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.