NavMenu

Gradonačelnik Sarajeva predvodio delegaciju BiH u Kini - Najavljene nove investicije

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.07.2013. 15:15
Komentari
Podeli

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva tokom međunarodnog Susreta lokalnih lidera Kine i zemalja srednje i istočne Evrope – Chongqing 2013, koji se danas (4. jul 2013.) okončao u kineskom gradu Chongcingu (Chongqing).

Delegacija Grada Sarajeva u čijem sastavu su bili i Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, Elvis Kondžić, savjetnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju i evropske integracije, i Amel Kovačević, koordinator projekta i bivši ambasador BiH u NR Kini, vodila je niz razgovora sa predstavnicima kineskih investitora i investicionih institucija.

- Gradonačelnik Komšić je državnim institucijama i investitorima prezentirao razvojne projekte Grada Sarajeva kao i mogućnosti i razloge zbog kojih vrijedi ulagati u Sarajevo i BiH. Ukazujući u svom obraćanju na vrijednosti kulture i suživota u bh. prijestolnici, Komšić je pozvao kineske turističke institucije i turiste da posjete Sarajevo, s obzirom da je kultura veoma često prethodnica dobrim privrednim odnosima - navodi se u saopćenju Grada.

Kao učesnici Konferencije, osim političkih predstavnika gradova i lokalnih zajednica, svoje štandove u sajamskom prostoru ovog međunarodnog skupa, imale su i 16 zemalja srednje i istočne Evrope te 16 kineskih provincija.

Osim Grada Sarajeva, na štandu BiH, svoju ponudu i projekte prezentirali su Grad Banjaluka te privrednici iz Sarajeva, Banjaluke i regije Mostara. Kineska strana je zainteresovana da uspostavi saradnju sa predstavnicima gradova i općina u BiH, investira u privredne i industrijske zone te da kooperira u oblastima turizma, poljoprivrede, drvno-prerađivačke industrije, vinarstva i energetike.

- Također, Sekretarijat za saradnju NR Kine sa 16 zemalja srednje i istočne Evrope osniva jedan od najvećih svjetskih fondova u iznosu od preko 10 milijardi USD namijenjen za investicije u ovim zemljama. Stoga su mnoge kineske institucije i privrednici, ali i lokalni lideri, izrazili želju da što prije razmjene informacije o projektima, dođu u Sarajevo i razgovaraju o mogućnostima kako da dio gore navedenog iznosa realiziraju u BiH i Sarajevu- navodi se u saopćenju.

Tokom ovih susreta, gradonačelnik Komšić je razgovarao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova NR Kine i generalnim sekretarom Sekretarijata za saradnju NR Kine sa 16 zemalja srednje i istočne Evrope Song Tao i gradonačelnikom grada domaćina Chongcinga, Huang Kifan, s ciljem uspostavljanja saradnje i sa drugim gradovima i institucijama NR Kine, koji su spremni ulagati u Sarajevo i BiH. Rezultat tih razgovora je i potpisivanje Sporazuma između Grada Chongcinga i Grada Sarajeva o uspostavljanju prijateljskih kooperativnih odnosa, saopćeno je iz Grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.