NavMenu

Hoće li se autobuskim prevozom povezati Sarajevo s olimpijskim planinama?

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 13.05.2013. 09:44
Komentari
Podeli

IgmanIgman

Naredne godine bit će 30 godina otkako su u Sarajevu održane 14. zimske olimpijske igre (ZOI). Te davne 1984. godine grad Sarajevo je bio centar sportskog svjetskog dešavanja, a brojni posjetioci i turisti imali su priliku da uživaju u turističkoj ponudi grada na Miljacki, te olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu, Jahorini, Trebeviću.

Tri decenije nakon ovog spektakularnog svjetskog događaja u glavnom gradu BiH, Sarajevo danas nema gradski prijevoz do olimpijskih planina i okolnih izletišta, čak ni vikendom i praznikom. Izletnicima, rekreativcima, planinarima, turistima ostaje da u vlastitoj režiji (privatni automobil, taksiprijevoz...) odu do Bjelašnice, Igmana, Jahorine, Bijambara, Skakavca, Crepoljskog...

Brojni turisti koji dolaze u Sarajevo iskazuju negodovanje zbog nepostojanja gradskog prijevoza kojim bi mogli posjetiti okolne planine, izletišta i uživati u njihovim ljepotama.

Pritužbe turista

- Sve više gostiju Sarajeva žele da obiđu sve olimpijske planine. I ove kao i prethodnih godina imamo pritužbe stranih turista na nedostatak gradskog prijevoza do sarajevskih izletišta, prije svega, do Skakavca i Bijambara, ali i do olimpijskih planina. Njima je neshvatljivo da ne postoji gradski prijevoz do ovih lokacija - kazala je u razgovoru za Fenu glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

Podsjetila je da je jedan od problema koji postoji godinama i nedostatak gradske linije do Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

- Sad više ne znamo ni koga da kontaktiramo kad imamo dva prijevoznika u gradskom prijevozu, "Gras" i "Centrotrans". Kada smo kontaktirali, dobijemo obrazloženje da su te linije nerentabilne. Isto kao što je obrazloženje da je nerentabilna linija do Međunarodnog aerodroma Sarajevo - kazala je Hadžiefendić-Mešić.

JahorinaJahorina

Glasnogovornica KJKP "ZOI"84" Muamera Šehić je za Fenu kazala da "što se tiče prijevoza građana do Bjelašnice i Igmana, preduzeće ZOI"84 ne posjeduje vlastite autobuse niti vozila koja bi mogli koristiti u tu svrhu".

Stav preduzeća "ZOI"84" je da bi jedan od gradskih prevoznika trebao uspostaviti liniju prema olimpijskim planinama i u toku ljeta.

Izvršni direktor Tehničke funkcije "Centrotrans Eurolinesa" Ibrahim Kerla je u izjavi za Fenu kazao da "Centrotrans Eurolines", što se tiče prevoza prema okolnim planinama Sarajeva, odnosno Bjelašnici, Igmanu i Jahorini, nema otvorene putničke linije.

- Nemamo redovnog linijskog prijevoza. On se može uvesti, ali tu odluku treba da donese resorno ministarstvo da bismo mi uveli redovnu liniju. Mi smo imali dogovor s hotelom "Maršal" na Bjelašnici gdje smo vozili njihove klijente, ali smo imali problem s inspekcijom gdje su nas oni proglasili nelegalnim prijevoznikom - naglasio je Kerla dodavši da će se "Centrotrans" odazvati pozivu za organiziranje ovakvog prijevoza ukoliko bude to zatraženo.

On je naglasio da Centrotrans ima dva city busa koji prevoze turiste u obilasku po gradu.

Generalni sekretar Planinarskog saveza BiH Tarik Grabus je za Fenu kazao da je situacija veoma loša kada je u pitanju "saobraćajna infrastruktura koja povezuje bh. gradove s turističkim destinacijama, odnosno ruralnim turističkim lokalitetima".

- Mi direktno radimo na terenu i imamo konktakte sa ljudima koji su zainteresirani da posjećuju naše turističke destinacije i dosta ljudi i iz BiH i Evrope i svijeta nas zovu u Savez i traže informacije i naglašavaju problem nepostojanja autobusa i lošu infrastrukturu- kazao je Grabus.

IgmanIgman
(Bjelašnica)

Naglasio je da bi resorno ministarstvo saobraćaja trebalo da podstiče razvoj infrastrukture na bilo kojem nivou da bi zainteresirani posjetici mogli uživati u bh. turizmu.

2014. simbolična godina za Sarajevo

Kako je za Fenu rečeno u KJKP "Gras", ovo preduzeće do sada "nije zaprimilo nijedan zahtjev za prijevoz do olimpijskih planina u toku ljeta".

Trenutno su u funkciji i dvije minibuske linije, jedna prema Baricama, a druga prema Trebeviću.

- Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo ima i volju i namjeru da pomogne razvoj turizma u gradu Sarajevu i ozbiljno će poraditi na pitanju uspostave prijevoza prema sarajevskim izletištima i olimpijskim planinama - kazao je za Fenu ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica.

Mišljenja je da to pitanje zaslužuje interes Kantona te da će u dogledno vrijeme biti uspostavljene te linije.

- Mislim da bi ispravan put bio ukoliko bi se turističke zajednice obratile Kantonu Sarajevo i Ministarstvu saobraćaja KS-a, pa da mi organiziramo na neki način prijevoz. Da li bi to bile redovne linije ili linije na zahtjev turističkih zajednica kada se pojave veće grupe turista to ćemo vidjeti. Mi smo u svakom slučaju raspoloženi za saradnju i nastojat ćemo da napravimo minimum onoga što je moguće u ovim uslovima- kazao je ministar Bubica.

- Ukoliko se iskaže interes za linijama za prijevoz, mi ćemo putem svojih prijevoznika "Grasa" i "Centrotransa" pokrenuti inicijativu da se uspostavi redovna linija, možda jedna za Bjelašnicu, jedna za Jahorinu, jedna za Igman ili gdje već bude interesa - kazao je ministar Bubica.

IgmanIgman

Godina 2014. je višestruko simbolična za grad Sarajevo, jer se te godine obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata i 30 godina od održavanja 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Od 21. do 28. juna 2014. Sarajevo i cijela BiH će biti pozornica kulturno-umjetničkih i sportskih programa svjetskog karaktera radi promocije mira, umjetnosti, slobode, suživota i zajedništva u Evropi i svijetu. Tim povodom su Francuska i Grad Sarajevo, uz podršku Evropske unije, formirali Fondaciju pod nazivom "Sarajevo, srce Evrope", koja će primiti sve države i međunarodne aktere koji žele da se uključe u realizaciju projekta "Sarajevo 2014."

Građanima, ali i turistima ostaje da se nadaju da će bar do sljedeće godine biti uspostavljen neki vid redovnog prijevoza iz grada Sarajeva prema olimpijskim planinama i izletištima da bi mogli uživati u bh. prirodnim ljepotama.

Turistička zajednica KS-a je za ovu godinu izuzetno zadovoljna posjetom turista. U martu je bilo 20.000 turista i to je povećanje od 25% u odnosu na mart prošle godine. Ostvareno je 40.000 noćenja. Najviše je turista iz Hrvatske, Turske, zatim iz Srbije, Slovenije, Austrije, Crne Gore, Njemačke, Italije, Makedonije i SAD-a.

S lijepim vremenom broj turista se povećava. U gradu je primijećen veliki broj turista iz Turske, Italije, zatim veliki broj Finaca, a povećava se i interesovanje finskih medija i za Sarajevo i BiH kao turističku destinaciju.

(Napomena: tekst je u poptunosti preuzet sa sajta "Oslobođenja" od 12. maja 2013. godine)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.