NavMenu

Preko granice po lijekove - Stanovnici pograničnih dijelova Srpske sve češće odlaze u Srbiju po medikamente

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 25.04.2013. 10:27
Komentari
Podeli

Stanovnici pograničnih dijelova Srpske sve češće odlaze u Srbiju po lijekove, jer su tamo jeftiniji i do tri puta. To su potvrdili i stanovnici Bratunca, koji po lijekove odlaze u susjednu Ljuboviju.

- Već godinama ne kupujem lijekove u Bratuncu jer su znatno skuplji nego u Srbiji. Primjera radi, lijek "kontrolok" od 40 miligrama, koji se koristi kod želučanih problema, kod nas košta 20 KM, a ja sam ga u Ljuboviji kupio za svega 406 dinara, što je oko 7 KM - rekao je Bratunčanin Božidar Živanović i dodao da je veliki broj antibiotika skoro duplo skuplji u Srpskoj nego u Srbiji.

- Za antibiotik "fromilid" kod nas bih morao izdvojiti 19,30 KM a u Srbiji ga platim 810 dinara, što je oko 14 KM. Lijek "omeprol" kod nas košta 14,80 KM a ja ga u Srbiji kupim za 8,8 KM. Isplati mi se čak i da platim gorivo do Ljubovije i nazad jer je udaljena tri kilometra - istakao je Živanović.

Sa njim se slaže i Srđan Milošević iz Srebrenice.

- Apsurdno je da lijek "nomigren", čiji je proizvođač "Bosnalijek" Sarajevo, kod nas košta 10 KM , a u Srbiji 330 dinara, odnosno 6 KM. Čak kada se uzimaju na recept ovi lijekovi budu skuplji nego bez recepta u Srbiji - naglasio je Milošević.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS su istakli da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uradila pravilnik o određivanju maksimalne cijene lijeka, koji od juna prošle godine čeka na usvajanje u zajedničkim organima na nivou BiH.

- Ovim pravilnikom je propisano da se maksimalna veleprodajna cijena lijekova u BiH određuje metodom poređenja veleprodajne cijene istog lijeka u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Krajnji rezultat bi bio da za većinu lijekova u BiH maksimalna veleprodajna cijena neće biti veća od 90% od prosječne cijene poređenja lijeka u ovim zemljama. To znači da u BiH nijedan lijek ne bi trebalo da bude skuplji - kazali su u FZO RS.

Dodali su da je nedavno stupio na snagu novi cjenovnik lijekova kojim je oko 400 lijekova komercijalnih naziva pojeftinilo u prosjeku za oko 17%.

FBiH skuplja

Lijekovi u apotekama u FBiH početkom juna pojeftiniće za 8 do 10%, a prema prošlogodišnjem izvještaju Svjetske banke trenutno su skuplji nego u RS.

- Svjetska banka je poredila cijene 13 lijekova za kardiovaskularne bolesti u RS i FBiH, a uporedni podaci pokazali su da je čak deset lijekova u FBiH skuplje nego u RS. U nekim slučajevima u FBiH su skuplji za 50% - rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.glassrpske.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

28.04.2024.  |  Vijesti

eKapija istraživala tržište rada u BiH - Imamo li za šta slaviti Prvi maj?

28.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.