NavMenu

Stvoreni svi uslovi za gradnju vjetroparka "Podveležje" vrijednog 125 mil KM - Čeka se tender "Elektroprivrede BiH"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.03.2013. 11:10
Komentari
Podeli

Konačno su zadovoljene potrebne procedure u nadležnosti "Elektroprijenosa BiH" i Nezavisnog operatora sistema koje su kočile početak realizacije megaprojekta, izgradnje vjetroparka na Podveležju. Također je zaokružena financijska konstrukcija, te sada više ništa ne sprječava "Elektroprivredu BiH" da raspiše tender za izvođača radova i krene napokon s realizacijom projekta, potvrdio je za "Dnevni list" ministar gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije Amer Zagorčić.

Riječ je o najvećem projektu u povijesti Mostara, čija vrijednost iznosi 125 mil KM. Iako se u posljednje vrijeme, s obzirom na veliko prolongiranje radova, moglo čuti da je ovo još jedan u nizu propalih projekata u Hercegovini, navodno ipak neće biti tako.

Prema njegovim riječima, sada postoji novi aneks ugovora između JP "Elektroprivreda BiH" i resornog županijskog ministarstva gospodarstva, koji je Vlada HNŽ-a donijela na posljednjoj sjednici, u kojem se faza jedan spaja s fazom dva, te se obvezuje "Elektroprivreda" da do 31. prosinca 2014. završi kompletan projekt.

- Sada kada su zadovoljene sve potrebne procedure s "Elektroprijenosom BiH" i NOS-om koje su sputavala početak radova i zaokružena financijska konstrukcija s njemačkim "KSV"-om, početak radova možemo očekivati u drugoj polovici godine kada se završe tenderske procedure. Raspisivanje tendera očekujemo do početka ljeta- tvrdi Zagorčić.

Nakon izbora najpodobnijeg izvođača te potpisivanja ugovora kreću radovi.

Izgradnja vjetroparka "Podveležje" sa 16 vjetroagregata ukupne snage 32-48 MW i mogućom godišnjom proizvodnjom električne energije od 75 do 100 GWh planirana je na području Podveležja na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora.

JP "Elektroprivreda BiH" je dobila koncesiju na 30 godina, s mogućnošću produženja, a sastavni dio ugovora su terminski plan realizacije projekta i studija o ekonomskoj opravdanosti. Točan datum početka radova još nije poznat, ali zato su stečeni svi potrebni uvjeti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Vijesti

Više od 1 mil USD bespovratno za 8 najboljih lokalnih uprava

U 30 partnerskih općina i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine, prenijela je na svom veb sajtu Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH. Napredak će se mjeriti u tri oblasti:- upravljanje razvojem- odgovornost i participativno donošenje odluka- upravljanje uslugama

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.