NavMenu

Ministarstvo rudarstva i Rudnik soli u Tuzli potpisali ugovor o koncesiji za eksploataciju slane vode

Izvor: eKapija Utorak, 26.02.2013. 13:49
Komentari
Podeli

Rudnik soli u TuzliRudnik soli u Tuzli

U Ministarstvu industrije, energetike, i rudarstva Vlade Tuzlanskog kantona, juče je upriličeno potpisivanje "Ugovora o koncesiji za eksploataciju slane vode na ležištu kamene soli "Tetima" u Tuzli. Na ovaj način, stvoreni su uslovi za kvalitetniji razvoj, istraživanja i ulaganja u ovaj rudnik. Ugovorom je posebno regulisan dio zaštite okoliša, kao i cijena na tržištu slanice.

Potpisivanjem "Ugovora o koncesiji za eksploataciju slane vode na ležištu kamene soli "Tetima" u Tuzli, nastavlja se saradnja između Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Rudnika soli. - Rudnik je, na vrijeme dostavio bankovnu garanciju na iznos od 200.000 konvertibilnih maraka. Ovdje se radi o korištenju ili eksploataciji slane vode sa sonomineralnih ležišta "Tetima". Općini Tuzla pripada 80 odsto sredstava, a kantonu 20% za dalja istraživanja. Eksploataciono polje obuhvata 406 hektara, istakao je Željko Knežiček, ministar za industriju, energetiku i rudarstvo u Vladi TK. Eksploatacini ugovor je sklopljen na 30 godina. Ugovorom je precizirana zaštita okoliša, kao i cijena slanice na tržištu.

- Ovakav način sklapanja ugovora stvara mogućnost za bolji razvoj, istraživanja, ulaganja i obezbjeđenje što boljeg kvaliteta sirovine za naše kupce - naveo je Midhat Katanić, direktor Rudnika soli Tuzla.

- Ono što je posebno regulisano je dio koji se odnosi na zaštitu okoliša i rekultivacije, definisali smo i promjene cijene na tržištu. Ukoliko slanica ima veću cijenu na tržištu, aneksima ugovora će se povećavati i koncesiona naknada, ukoliko cijena na tržištu bude manja, manja će biti i koncesiona naknada- dodao je ministar Knežiček.

Rudnik soli je u pregovorima sa Ministarstvom industrije, uspio riješiti i jednokratnu koncesionu naknadu veću za 17% i tekući koncesionu naknadu koja je veća za 100%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Energija, Industrija

Energetski prosumeri od sada i u FBiH

Od sada svi možemo biti energetski prosumeri. Građani u Federaciji BiH konačno će moći struju koju proizvedu na svojim mini postrojenjima na krovovima vraćati u sistem i za nju dobivati određenu vrstu naknade. Od 2. maja zvanično je počela primjena seta energetskih zakona (Zakon o električnoj energiji, Zakon o energiji i regulaciji energetske djelatnosti, Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kongeneracije).

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.