Izvor: eKapija | Utorak, 08.01.2013.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"BH Airlines" čeka strateškog partnera - Vlasnik kompanije "Air Asia" zainteresovan za regionalnu aviokompaniju u Mostaru

(Foto: b)

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH još čeka povratnu informaciju od aviokompanija "Air Asia", "Tarhan&Tower Airlines" (T&T) i "Atlas jet", koje su prošle godine izrazile interes za sklapanje strateškog partnerstva sa "BH Airlines"-om.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić nam je rekao da su predstavnici ove tri aviokompanije boravili u BiH, te da sada čeka njihov odgovor na ono što im nudi Vlada FBiH, koja je vlasnik BH Airlinesa.

Regionalna kompanija

S obzirom na to da konkretnih informacija iz Vlade FBiH o planovima za budućnost BH Airlinesa još nema, medijima ostaje samo da špekulišu o mogućim raspletima vrlo komplikovane priče u kojoj se, pored svih aviokompanija u regionu, nalazi i bh. aviokompanija.

Jedna od špekulacija je da je vodeća azijska niskotarifna aviokompanija "Air Asia", koja je pismo namjere o mogućem partnerstvu federalnom Ministarstvu prometa i komunikacija uputila preko Ministarstva vanjskih poslova BiH, zainteresovana za stvaranje regionalne aviokompanije s glavnim aerodromom u Mostaru. Vlasnik ove aviokompanije Toni Fernandes navodno je za Mostar zainteresovan zbog povoljnijih vremenskih prilika od onih koje počesto, pa i ovih dana vladaju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Kompaniji "Air Asia" Mostar je, dakako, zanimljiv i zbog blizine Međugorja, a zna se koliki profit donosi religijski turizam u ovom hercegovačkom mjestu.

Zanimljiva je informacija da je Fernandes jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, a osim "Air Asie" posjeduje i engleski fudbalski klub "Queens Park Rangers" (QPR), koji se takmiči u Premier ligi, najvišem rangu engleskog fudbala, te "Lotus", jedan od timova koji se takmiče u Formuli 1. Osim QPR-a, koji je kupio, Fernandes je dao ponudu vlasnicima još jednog londonskog nogometnog kluba "West Ham United" za preuzimanje njihovih udjela, ali su tadašnji vlasnici odbili Fernandesovu ponudu. "Forbes Asia" ga je 2010. godine, kako piše Wikipedia, postavio na 19. mjesto najbogatijih Malezijaca procijenivši njegovo bogatstvo na 400 mil USD.

Ako Fernandes i Vlada FBiH postignu dogovor, Malezijac će moći računati na najviše 49% vlasništva u "BH Airlines"-u, koliko nude federalne vlasti. Kontrolni paket i dalje će čvrsto držati Vlada FBiH. Još je nepoznato šta su Malezijci planirali ponuditi "BH Airlines"-u, ali je našoj aviokompaniji, kako saznajemo, problematično to što je "Air Asia", ipak, niskotarifna aviokompanija, što pravi (nepremostivu?) razliku u radu bh. aviokompanije i "Air Asia".

S druge strane, u "T&T Airlines"- u su ranije poslali ponudu koja podrazumijeva uvođenje dva aviona tipa "mcdonnell douglas MD-82". Međutim, nezvanično smo saznali da u "BH Airlines"- u nisu previše zagrijani za ponudu "T&T Airlines"-a iz dva razloga: njihovi avioni troše previše goriva i zbog toga što ih je naš izvor iz "BH Airlines"-a opisao kao neku vrstu "ilegalnog aviotaksija", jer ne posjeduju određene dozvole. Također, vrlo interesantno, ali i čudno je to što sastancima sa predstavnicima zainteresovanih kompanija u Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH nisu prisustvovali članovi menadžmenta "BH Airlines"-a, koji bi ministru Bijediću i njegovim saradnicima mogli dati određene smjernice prilikom izbora strateškog partnera.

Kao jedan od potencijalnih partnera ranije se spominjao i libijski "Buraq Air", ali do posjete njihovih predstavnika našoj zemlji još nije došlo.

Težak zadatak

- Konkretan odgovor od tri zainteresovane kompanije još nismo dobili. Rokovi nisu postavljeni. Jedino što je sigurno je to da ćemo "BH Airlines" održati u životu. To će biti težak zadatak koji bi bio olakšan uz pomoć inostranog partnera- kaže Bijedić.

S obzirom na to da su sve aviokompanije u regionu u velikim finansijskim problemima, stručnjaci su ranije predlagali udruživanje u jaku regionalnu aviokompaniju, međutim, za sada je taj prijedlog ostao na nivou zanimljive ideje. Sve aviokompanije u bivšoj Jugoslaviji zajedno imaju 50 aviona ("BH Airlines" dva aviona op.a) i tržište od 16 miliona putnika, ali od ovog broja prevezu svega 5 miliona putnika, dakle baš onoliko koliko je pred rat prevozio tadašnji JAT. "BH Airlines" se, baš kao i ostale aviokompanije u regionu bori s finansijskim nedaćama i ovisi o subvencijama koje dobija od Vlade FBiH.

Prevezli 59.697 putnika

"BH Airlines" je na svojim linijama ka Istanbulu, Kopenhagenu i Cirihu prošle godine prevezao 59.697 putnika, potvrđeno nam je u ovoj aviokompaniji. "BH Airlines" je prošlu godinu počeo sa tri aviona - dva ATR72-210 i jednim erbasom, koji je "odletio" nakon okončanja partnerstva s "Turkish Airlines"-om. Popunjenost letova je u prosjeku iznosila oko 66%. U aprilu ove godine će "BH Airlines" najvjerovatnije otvoriti liniju Sarajevo - Skoplje (četiri puta sedmično), a u planu je i linija ka Amsterdamu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta www.oslobodjenje.ba od 6. januara 2013. godine)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.