NavMenu

BiH prijeti gubitak 100 miliona eura iz IPA fondova

Izvor: SRNA Četvrtak, 21.06.2012. 15:51
Komentari
Podeli

Ukoliko u narednih nekoliko sedmica ne bude riješeno pitanje mehanizma za koordinaciju projekata EU, BiH će izgubiti 100 miliona eura nepovratnih /grant/ sredstava koje je Unija namijenila BiH u okviru paketa IPA 2012, rekao je Srni analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.

Ocijenivši da je situacija u BiH zabrinjavajuća, Latal je rekao da će, ako u narednih mjesec-dva ne budu otvoreni ozbiljni pregovori sa MMF-om o novom standby aranžmanu, BiH izgubiti potencijalnu kreditnu liniju od gotovo milijardu eura koje bi mogla dobiti od MMF-a i EU-a.

"Bez tih sredstava BiH bi se već krajem ove i početkom sljedeće godine našla u bezizlaznoj situaciji u kojoj ne bi bilo dovoljno sredstava za otplatu stranih dugova, plata, penzija i socijalnih primanja", tvrdi Latal.

Ukoliko vladajuće stranke u BiH, kaže Latal, u narednih mjesec dana ne nađu kompromisno rješenje u vezi sa presudom "Sejdić-Finci", ova ustavna reforma se neće desiti do kraja lokalnih izbora, odnosno do kraja ove ili početka sljedeće godine.

"To će međunarodnoj zajednici jasno pokazati da BiH u ovom trenutku nije spremna ili zainteresovana da krene u pravcu evroatlantskih integracija. To bi se konkretno odrazilo na dalji pad stranog interesa i investicija za BiH", rekao je Latal.

Prema njegovim riječima, pokušaji formiranja novih vlasti i zadržavanja pozicija u trenutnim strukturama vlasti na svim nivoima doveli su do situacije gdje se političari bave sami sobom, umjesto onim za šta su i izabrani - pokretanjem usporene ekonomije, privlačenjem stranih investicija i neophodnim reformama Ustava BiH, te zdravstvenog, penzijskog i socijalnog sistema koji su na izdisaju.

"Obaveze BiH se gomilaju, a međunarodna zajednica preokupirana vlastitim problemima, krizom u evro-zoni, dešavanjima u Siriji i Iranu nema ni vremena, ni interesa, a ni novca, da umjesto njih rješava probleme u BiH", rekao je Latal.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Vijesti

Više od 1 mil USD bespovratno za 8 najboljih lokalnih uprava

U 30 partnerskih općina i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine, prenijela je na svom veb sajtu Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH. Napredak će se mjeriti u tri oblasti:- upravljanje razvojem- odgovornost i participativno donošenje odluka- upravljanje uslugama

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.