Izvor: SRNA | Četvrtak, 21.06.2012.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH prijeti gubitak 100 miliona eura iz IPA fondova

Ukoliko u narednih nekoliko sedmica ne bude riješeno pitanje mehanizma za koordinaciju projekata EU, BiH će izgubiti 100 miliona eura nepovratnih /grant/ sredstava koje je Unija namijenila BiH u okviru paketa IPA 2012, rekao je Srni analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.

Ocijenivši da je situacija u BiH zabrinjavajuća, Latal je rekao da će, ako u narednih mjesec-dva ne budu otvoreni ozbiljni pregovori sa MMF-om o novom standby aranžmanu, BiH izgubiti potencijalnu kreditnu liniju od gotovo milijardu eura koje bi mogla dobiti od MMF-a i EU-a.

"Bez tih sredstava BiH bi se već krajem ove i početkom sljedeće godine našla u bezizlaznoj situaciji u kojoj ne bi bilo dovoljno sredstava za otplatu stranih dugova, plata, penzija i socijalnih primanja", tvrdi Latal.

Ukoliko vladajuće stranke u BiH, kaže Latal, u narednih mjesec dana ne nađu kompromisno rješenje u vezi sa presudom "Sejdić-Finci", ova ustavna reforma se neće desiti do kraja lokalnih izbora, odnosno do kraja ove ili početka sljedeće godine.

"To će međunarodnoj zajednici jasno pokazati da BiH u ovom trenutku nije spremna ili zainteresovana da krene u pravcu evroatlantskih integracija. To bi se konkretno odrazilo na dalji pad stranog interesa i investicija za BiH", rekao je Latal.

Prema njegovim riječima, pokušaji formiranja novih vlasti i zadržavanja pozicija u trenutnim strukturama vlasti na svim nivoima doveli su do situacije gdje se političari bave sami sobom, umjesto onim za šta su i izabrani - pokretanjem usporene ekonomije, privlačenjem stranih investicija i neophodnim reformama Ustava BiH, te zdravstvenog, penzijskog i socijalnog sistema koji su na izdisaju.

"Obaveze BiH se gomilaju, a međunarodna zajednica preokupirana vlastitim problemima, krizom u evro-zoni, dešavanjima u Siriji i Iranu nema ni vremena, ni interesa, a ni novca, da umjesto njih rješava probleme u BiH", rekao je Latal.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.