NavMenu

Dženeral motors ulaže milijardu dolara u rudnik litijuma

Izvor: RT Balkan Subota, 19.10.2024. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Flickr / Michael Kumm)Ilustracija

Američki proizvođač automobila Dženeral motors (GM) povećao je svoje ulaganje u rudnik litijuma na skoro milijardu dolara jer nastoji da obezbijedi dugoročno snabdijevanje metalom koji je ključan za proizvodnju baterija za električna vozila.

Kompanija je podigla svoju ukupnu posvećenost Litijum Amerikasu sa sjedištem u Vankuveru na 945 mil USD sa 650 mil USD – što je povećanje od 45 odsto i najveće u litijumskom projektu američkog proizvođača automobila, navodi se u saopštenju kanadske rudarske kompanije.

Prema dogovoru, GM će zajedno sa Litijum Amerikasom uložiti u razvoj rudnika Taker pas u Nevadi.

Proizvođač automobila kaže da je to dio napora da se obezbijedi pristup metalu koji će postati suficitaran zbog prelaska na električne automobile.


GM će uložiti 625 mil USD – 430 mil USD u gotovini i 195 mil USD u akreditivima – da bi preuzeo 38 odsto udjela u projektu Taker pas. Litijum Amerikas ima 62 procenta udjela.

GM je prvobitno namjeravao da uloži 330 mil USD u rudnik, a do sada je već uložio 320 mil USD prošle godine i na osnovu tog ugovora ima sedam odsto udjela u Litijum Amerikasu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.10.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Taco Bell otvorio prvi restoran u BiH

Taco Bell je otvorio vrata svog prvog restorana na Ilidži u Sarajevu, što predstavlja veliku prekretnicu u međunarodnoj ekspanziji Taco Bella, označavajući prvo pojavljivanje ovog brenda na Balkanu. - Dolazak Taco Bella u Sarajevo je ključni korak u našoj međunarodnoj putanji rasta - rekao je Ian Cranna, generalni menadžer Taco Bell-a za Evropu. - Dinamično tržište Bosne i Hercegovine nudi nam jedinstvenu priliku da se povežemo sa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.