NavMenu

Hrvatsko ministarstvo graditeljstva: Nemamo mogućnost poništavanja dozvola za MHE na Uni, a i gradnja je van zaštićenog spomenika prirode

Izvor: eKapija Srijeda, 14.08.2024. 10:58
Komentari
Podeli
Pozivanje na propise iz 1968. godine o granicama zaštićenog spomenika prirode (Foto: fotos1992/Pixabay)Pozivanje na propise iz 1968. godine o granicama zaštićenog spomenika prirode

Borba građana i aktivista iz BiH, Hrvatske i Srbije protiv gradnje male hidroelektrane na rijeci Uni, u selu Donja Suvaja u Hrvatskoj, a nedaleko od granice sa BiH, nakon saopštenja hvatskog ministarstva graditeljstva po svemu sudeći dobija novi zaplet. Naime, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Hrvatske na svojoj internet stranici objavilo je da, nakon postupka nadzora izdavanja lokacijske dozvole, izmjene i dopune lokacijske dozvole, građevinske dozvole, te rješenja o promjeni imena investitora, nema mogućnosti poništavanja i ukidanja navedenih upravnih akata.

- Međutim, ako se u kaznenom postupku utvrdi da su navedeni akti izdani kao posljedica kaznenog djela, po službenoj dužnosti može se pokrenuti obnova postupka prema odredbama Zakona o općem upravnom postupku - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Nije bilo prethodne procjene uticaja na okoliš

Oni su takođe istakli da je, sa aspekta primjene posebnih pravnih propisa, pregledom spisa utvrđeno da prije podnošenja zahtjeva za izdavanje rješenja o izmjeni i/ili dopuni lokacijske dozvole 2015. nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode.

- Navedeno je utvrđeno i zapisnikom o obavljenom inspekcijskom nadzoru Državnog inspektorata od 12. jula 2024. i Nalazom o provedenom upravnom nadzoru Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije od 29. jula 2024. Nadalje, ističemo da je, s obzirom na promjenu propisa iz područja zaštite okoliša (Zakon o zaštiti okoliša i Uredba o procjeni utjecaja zahvata na okoliš), investitor bio dužan podnijeti nadležnom Ministarstvu zahtjev za mišljenjem o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Navedeno je utvrđeno zapisnikom Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije od 29. jula 2024 - navedeno je na internet stranici Ministarstva.

Prostorni plan dozvoljava gradnju MHE

Oni istovremeno napominju kako je njihovim nadzorom utvrđeno kako se predmetni zahvat ne nalazi na području obuhvata Vrela Une koje je zaštićeni spomenik prirode "sukladno rješenju br.40/4- 1968. od 20. veljače 1968. koje je donijela Socijalistička Republika Hrvatska, Republički zavod za zaštitu prirode, Zagreb."

- Također, prema važećem Prostornom planu uređenja Općine Gračac, predmetna lokacija nalazi se unutar građevinskog područja i na području na kojem je moguća izgradnja malih hidroelektrana - navodi se.

U ovoj objavi Ministarstvo takođe navodi da je 11. avgusta primilo prijedlog za oglašivanje rješenja ništavim, u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, i to građevinske dozvole izdane od strane Zadarske županije od 6. oktobra 2016. godine i rješenja o produženju važenja građevinske dozvole izdanog od strane Zadarske županije od 3. oktobra 2019.

- U prijedlogu podnositelji navode da se izvršavanjem navedenih akata čine određena kaznena djela protiv okoliša iz glave XX. Kaznenog zakona. Odredbom čl. 128. st. 1. toč. 4. Zakona o općem upravnom postupku propisano je da će se rješenje oglasiti ništavim ako se njegovim izvršenjem čini kazneno djelo - stoji u objavi Ministarstva.

Zahtjev za poništavanjem rješenja

O osnovanosti ovog prijedloga će se, kako kažu u Ministarstvu, odlučiti u upravnom postupku u za to zakonom propisanim rokovima.

- U tom pravcu ističemo kako je ovo Ministarstvo u komunikaciji s drugim javnim tijelima, te su zatraženi dodatni podaci od Hrvatskih voda, Državnog inspektorata te od Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, a sve u svrhu utvrđivanja jesu li ispunjeni uvjeti za oglašivanje rješenja ništavim iz čl. 128. st. 1. toč. 4. Zakona o općem upravnom postupku - zaključuje se u saopštenju Ministarstva, koje se u cijelosti može vidjeti na njihovoj internet stranici.

Inače, Ministarstvo je podsjetilo da je lokacijska dozvola za izgradnju male hidroelektrane snage 160kW Una-mlin izdata po zahtjevu kompanije Croatan iz Zagreba 9. marta 2015. a stekla je svojstvo pravomoćnosti 27. marta 2015. Izmjena i dopuna lokacijske dozvole izdata je po zahtjevu iste kompanije, a njenom izmjenom i dopunom se mijenjaju lokacijski uslovi određeni osnovnom lokacijskom dozvolom od 9. marta, u pogledu kanala za dovod vode do turbine i odvod nakon prolaska kroz Kaplanovu turbinu u vodotok rijeke Une, te u pogledu obuhvata zahvata. Što se tiče građevinske dozvola, od 6. oktobra 2016, ona je izdata je po zahtjevu Croatana, a stekla je svojstvo pravomoćnosti 31. oktobra 2016.


Rješenje o promjeni imena investitora izdato je po zahtjevu ove kompanije 6. avgusta 2018.

- Rješenjem ime investitora sada glasi Pipra iz Gračaca, a isto rješenje je postalo pravomoćno 19. novembra 2018.
Rješenje o produženju važenja građevinske dozvole od 3. oktobra 2019. izdano je po zahtjevu investitora Pipra, a rješenjem se produžuje važenje postojeće građevinske dozvole za još tri godine od dana utvrđene pravomoćnosti osnovne građevinske dozvole. Uvidom u sustav E-dozvole ovo Ministarstvo je utvrdilo da je investitor Pipa iz Gračaca, 25. oktobra 2022. prijavio početak građenja, sukladno odredbi članka 131. Zakona o gradnji - navodi se, između ostalog, u objavi Ministarstva.

Pitanje od životne važnosti


Potom je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma je saopštilo da ovim povodom neće stajati po strani jer je zaštita Une, njenog vodotoka i ekosistem od životne važnosti za naše ljude.

- Hrvatska strana je očito, namjerno ili ne, propustila provesti postupak procjene uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, što im je obaveza u ovom slučaju. Naime, bilo kakvi radovi na ovom izvoru podrazumijevaju izradu Strateške procjene uticaja na okoliš u skladu s Konvencijom o procjeni uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu (Espoo konvencija) – izjavila je tada federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

D. S. G.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.10.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Taco Bell otvorio prvi restoran u BiH

Taco Bell je otvorio vrata svog prvog restorana na Ilidži u Sarajevu, što predstavlja veliku prekretnicu u međunarodnoj ekspanziji Taco Bella, označavajući prvo pojavljivanje ovog brenda na Balkanu. - Dolazak Taco Bella u Sarajevo je ključni korak u našoj međunarodnoj putanji rasta - rekao je Ian Cranna, generalni menadžer Taco Bell-a za Evropu. - Dinamično tržište Bosne i Hercegovine nudi nam jedinstvenu priliku da se povežemo sa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.