NavMenu

Vila TLS - Kako da masivni gabarit objekta ne osvoji okolni prostor? (FOTO)

Izvor: SuperProstor Četvrtak, 27.06.2024. 07:56
Komentari
Podeli
(Foto: Relja Ivanić)
Projekat rezidencijalne porodične vile TLS u Beogadu realizovao je studio Mapa Architects tako da odgovori na kompleksne zahtjeve i očekivanja klijenta, istovremeno odražavajući ideju arhitekte da, uprkos masivnom gabaritu objekta, on neće osvojiti okolni prostor i time zatvoriti vizure susjednim objektima. To je postignuto korišćenjem prirodnog pada terena, te dominantno horizontalnom strukturom kuće i blagim bočnim otvaranjem i povlačenjem spratova.

Glavni ulaz u vilu je na višoj koti, te sa ulične strane izdvajaju prizemlje sa prilazom za automobile, manja ozelenjena površina i dva uvučena sprata sa terasom i malom krovnom baštom. Volumen objekta, koji djeluje masivno zbog upotrebe kamena na cijeloj fasadi, ublažen je zaobljenim formama koje su dobijene finim brušenjem blokova travertina.

Fasada je sa ulične strane zatvorenija, a ove svjetle oble kamene forme suprotstavljene su strogim vertikalnim linijama pergola, brisoleja i prozorskih otvora od tamnog metala. Pored smjene svjetlih i tamnih tonova, dinamika fasade se ogleda i u kontrastu materijala, odnosno kamenih i staklenih površina.

(Foto: Relja Ivanić)

Struktura objekta i raspored prostorija, kao i odvojenost privatnog i radnog prostora, zahtijevali su što jednostavniju shemu kretanja. Ulazni most, otvoreni atrijum, dvoetažna visina salona, pomjeranje i slaganje planova neke su od odlika ove vile. Dvorišna strana je na nižoj koti u odnosu na uličnu, te se s ove strane skriva još jedan podzemni nivo, u kome je, između ostalog, projektovan zatvoren bazen. Čitav ovaj sprat velikim otvorima povezan je sa zelenim dvorištem, a sa strane se izdvaja i natkriven prostor za roštilj sa trpezarijskim stolom i dijelom za odmaranje i druženje na otvorenom.

Autor projekta: Predrag Milutinović dipl.ing.arh.

Saradnici na projektu: arhitekte Olivera Stanković, Sara Petković, Filip Pajović, Helena Planjanin, Slađana Aničić+

Autor fotografija: Relja Ivanić



Fotogalerija
Vila TLS
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.10.2024.  |  Industrija, Građevina

Vlada RS dala saglasnost za Slobodnu zonu Gradiška - Planirana izgradnja infrastrukture u prve tri godine skoro 50 mil KM

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti za Slobodnu zonu Gradiška. Planirana izgradnja infrastrukture i objekata i ulaganja u opremu i to samo anketiranih poslovnih subjekata u prve tri godine iznosi 47.719.000 КM, od čega u prvoj godini 19.398.000 КM, što je znatno viši iznos od onog koji je poropisan Pravilnikom. Takođe, na osnovu priloženog Elaborata utvrđeno je da je izrađena i projekcija plana

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.