NavMenu

Godišnja inflacija u CG 8,6%

Izvor: eKapija Srijeda, 17.01.2024. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Public Domain Pictures)
Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena su u prošloj godini, u odnosu na 2022. više za 8,6%, pokazuju podaci Monstata.

Iz Uprave za statistiku CG naveli su da su u decembru prošle godine potrošačke cijene bile u prosjeku niže za 0,5% u odnosu na novembar, dok su u odnosu na isti mjesec 2022. u prosjeku porasle 4,3%.

- Najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imali su pad cijena u grupama gorivo i mazivo za motorna vozila, povrće, voće i meso - naveli su.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u decembru je u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupi rekreacija i kultura 0,4%.

Pad cijena zabilježen u grupama prevoz 2,3%, odjeća i obuća 0,5%, hrana i bezalkoholna pića 0,4%, te namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4%. Pad je zabilježen i u grupama zdravlje 0,3%, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,1%, Ostala dobra i usluge 0,1% i alkoholna pića i duvan 0,1%.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Industrija, Građevina

U BiH pokrenuta najduža linija za proizvodnju termoizolacionih panela u Jugoistočnoj Evropi

Kompanija Disk iz Živnica izgradila je novu fabriku u kojoj je ovih dana zvanično pokrenuta najduža linija za proizvodnju termoizolacionih panela u ovom dijelu Evrope. – Zvanično smo pokrenuli najsavremeniju liniju proizvodnje termoizolacionih panela. Duga je 250 metara i nosi epitet najduže linije za proizvodnju termoizolacionih panela u Jugoistočnoj Evropi – naveli su iz kompanije na svom Instagram profilu. Ranije smo objavili da je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.