NavMenu

Reforma zdravstva: Prioritet osnivanje Fonda za esencijalnu listu lijekova

Izvor: Dnevne novine SAN Četvrtak, 05.05.2011. 11:51
Komentari
Podeli

Ministarstvo zdravstva FBiH planira uraditi temeljitu reformu zdravstva i uskoro će objaviti mjere koje će im biti smjernica u narednom periodu.

Radi se punom parom i već su doneseni određeni podzakonski akti, a sve za dobrobit pacijenta, njegovu zaštitu i ostvarivanja potpune zdravstvene zaštite. Ministar zdravstva Rusmir Mesihović, za «San» kaže da doneseni akti predstavljaju mali početak reformskih procesa, koji će trajati osam godina, a prvi rezultati bit će vidljivi u drugoj polovini maja. On dodaje da je u toku revizija Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, te da planiraju raditi na njegovim izmjenama. U toku je, kako kaže, izrada i pravilnika o kriterijima za određivanje liste za Fond solidarnosti FBiH, ali i esencijallne liste lijekova, a revidirat će i postojeće liste u skladu sa evropskim regulativama i normativama.

"Obavezujuća federalna lista lijekova postoji već nekoliko godina, ali neki kantoni nisu usaglasili svoje liste i mi ćemo ih u ovom mandatnom periodu pokušati usaglasiti", kaže Mesihović, istaknuvši da će Vlada pokušati koliko- toliko ujednačiti liste makar najpropisivanijih lijekova.

Sličnog mišljenja je i Hafeza Sabljaković, član Odbora za zdravstvo Parlamenta FBiH, koja vjeruje da će stranke koje su na vlasti krenuti od reforme zdravstva na način da svi pacijenti imaju ista prava. Ona pri tom podvlači da se hitnim donošenjem jedinstvene esencijalne liste lijekova u cijeloj FBiH treba ukinuti dosadašnja praksa da svaki kanton ima svoju listu.

Stoga je neophodno donošenje novog zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi u potpunosti regulisao zdravstvenu zaštitu pod jednakim okolnostima za sve pacijente. Činjenica je, kako kaže, da pacijenti iako imaju zdravstveno osiguranje često moraju plaćati participaciju za zdravstvene usluge ili pak plaćati punu ili polovičnu cijenu lijekova.

"Osnivanje Fonda za esencijalnu listu lijekova, koji će se finansirati iz federalnog budžeta, treba biti prioritet. S obzirom na trenutnu situaciju mislim da je to neizvodivo, jer deficit iznosi oko 250 miliona maraka", kaže Sabljaković. Ona ističe da zdravstvena legitimacija treba važiti u cijeloj BiH ili barem u FBiH i da se pacijent može liječiti tamo gdje će mu pružiti bolju uslugu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.