NavMenu

Iza SASE najteža godina, slijede bolji dani

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.02.2011. 11:18
Komentari
Podeli

Sarajevska burza vrijednosnih papira (SASE) je prošle godine ostvarila promet od 108 milijuna KM što je najmanji iznos u njihovom devetogodišnjem poslovanju."Indeksi su se kretali u negativnom polju od -10 koliko je pao glavni indeks SASX-10 do nekih -17 koliko je pao index investicionih fondova BIFX. U prošloj godini izgubili smo četiri člana burze i s pravom možemo reći da je iza nas najteža godina", ovako je stanje u prošloj godini opisao Zlatan Dedić, direktor SASE-a.

(Zlatan Dedić)

Ipak i pored ovako besperspektivne situacije nisu se dali obeshrabriti. Tokom čitave godine poduzimali su aktivnosti kako bi privukli investitore.

"Poduzimali smo napore ka povećanju ponude vrijednosnih papira očekujući da bi ona mogla potaknuti interes investitora. Imali smo i projekt `Going public` kroz koji smo malim, porodičnim firmama, ali i onima u državnom vlasništvu pokušali objasniti kako preko burze mogu doći do kapitala za njihove razvojne projekte", kaže Dedić nadajući da će se sve ovo rezultati novim emisijama vrijednosnih papira.

Nadaju se i da će državne kompanije burzu početi promatrati kao šansu za financiranje najavljenih velikih projekata u cestovnoj infrastrukturi i energetici za koje će trebati dosta novaca.

"Sa optimizmom gledamo na taj novi investicijski ciklus koji je najavila Vlada FBIH, ali nažalost sporo formiranje vlasti utjecat će i na početak implementacije navedenih projekta. Njihovo odgađanje nije u interesu tržišta kapitala niti ekonomije u cjelini", smatra direktor SASE-a.

Iako očekuju da će promet tokom ove godine biti na razini prošlogodišnjeg, ukoliko se realiziraju neki od najavljenih projekata on bi mogao biti i veći.

Na tom tragu je i najava emisije municipalnih obveznica preko SASE-a koju je već odobrila Komisija za vrijednosne papire FBiH. Ovaj primjer bi, nada se Dedić, mogao potaknuti i ostale općine da ovo prihvate kao povoljan način financiranja projekta kao što je to slučaj i u Repubilici Srspkoj.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Energija, Industrija

Energetski prosumeri od sada i u FBiH

Od sada svi možemo biti energetski prosumeri. Građani u Federaciji BiH konačno će moći struju koju proizvedu na svojim mini postrojenjima na krovovima vraćati u sistem i za nju dobivati određenu vrstu naknade. Od 2. maja zvanično je počela primjena seta energetskih zakona (Zakon o električnoj energiji, Zakon o energiji i regulaciji energetske djelatnosti, Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kongeneracije).

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.