NavMenu

Nacionalni spomenik BiH broji zadnje dane: Ruši se sarajevski hotel "Zagreb"?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.10.2010. 15:57
Komentari
Podeli

Hotel "Zagreb" koji se nalazi u strogom centru Sarajeva već godinama čeka obnovu. Dok su se drugi obnavljali, "Zagreb" je ljubomorno godinama gledao, strpljivo čekao i tugovao nadajući se da će trošne zidine ipak jednog dana zamijeniti nove.

I kada je nadanjima već bio kraj, priča o obnovi hotela "Zagreb" dobiva novi epilog. Federalno ministartvo prostornog uređenja raspisalo je javni poziv za uvid u glavni projekat rušenja hotela koji se nalazi u strogom centru Sarajeva (op.a), a na zahtjev kompanije "Mobis Electronic" (ovlašteni uvoznik i distributer Nokia proizvoda) koja kako nezvanično saznajemo planira hotel koji se nalazi na privremenoj listi zaštićenih bh. spomenika pretvoriti u poslovno - prodajni objekat.

U Federalnom ministarstvu prostornog uređenja objašnjavaju kao se investitor Dinka Pinezić (direktorica `Mobis Electronica`) iz Posušja obratila sa zahtjevom za izdavanje odobrenja za uklanjanje građevine - objekta bivšeg hotela "Zagreb", na građevinskom zemljištu označenom kao k.č. br. 820 i 821 K.O. Centar Sarajevo VII, područje općine Centar Sarajevo, a koji se nalazi unutar gradske ambijentalne cjeline Sarajevo, upisane na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH pod rednim brojem 546 i na koju se primjenjuje najviši režim zaštite utvrđen Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene u skladu sa Aneksom 8. općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/02, 8/02, 27/02, 6/04 i 51/07).

Postupak u toku

"Ovo Federalno ministarstvo je vodilo upravni postupak i naložilo investitoru da objavi javni poziv za uvid u glavni projekat rušenja, a nakon pribavljanja pozitivnog stručnog mišljenja od strane Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. Nakon isteka roka od 15 dana po objavljivanju javnog poziva, a ukoliko ne bude primjedbi, ovo Federalno ministarstvo će moći izdati traženo odobrenje za uklanjanje građevine“, pojašnjavaju u Federalnom ministartvu, dodajući kako je investitor "Mobis Electronic" podnio ranije zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje poslovnog objekta na mjestu bivšeg hotela "Zagreb", po kojem ovo Federalno ministarstvo nije moglo postupiti prije okončanja postupka, izdavanja odobrenja za uklanjanje (rušenje) postojeće građevine.

Dinka Pinezić, direktorica kompanije "Mobis Electronic" za ekapija.ba kaže kako nažalost, još ne može komentirati projekt s obzirom da je postupak u toku.

"Po okončanju postupka izdavanja urbanističke suglasnosti bit ćemo u mogućnosti dati nešto više informacija“, kaže ona.

Od Lidije Mićić, direktorice Zavoda za zaštitu spomenika FBiH uspjeli smo saznati nešto više za razliku od ostalih sagovornika koji su ovog puta bili škrti na riječima.

Nacionalni spomenik

"Na osnovu `Elaborata o kvalitetu zidanih zidova podruma i temelja objekta bivšeg hotela Zagreb` koji je sastavni dio projekta, a u kojem je predstavljeno loše stanje temelja objekta oštećenim nizom intervencija do sada kao i dugogodišnjim uticajem vode i vlage, te na zaključak stručnjaka geologa i konstruktivaca Instituta za građevinarstvo iz Sarajeva, Zavod za zaštitu spomenika izdao je pozitivno mišljenje na prijedlog da se izvrši razgradnja postojećih zidova i izrada nove konstrukcije", objašnjava Mićić.

Ona kaže da je Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta izdao stručno mišljenje na idejni i glavni projekat poslovnog objekta "Mobis Electronics" (objekat hotela "Zagreb"), koje nije tretiralo promjenu namjene objekta.

"Izdato je mišljenje na projekat, ali samo sa stanovišta zaštite kulturno-historijskog naslijeđa. Dakle, predmet našeg mišljenja nije bila promjena namjene objekta", kaže Mićić, naglašavajući kako je objekat hotela "Zagreb" kao dio gradske ambijentalne cjeline i dalje na privremenoj listi nacionalnih spomenika.

Mišljenje smo potražili i od Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koji kažu: "Za izvođenje radova na objektu, u skladu sa Zakonom o provedbi odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika ("Sl. list FBiH", br. 2/02, 27/02 i 6/04), neophodno je odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja,koje se izdaje na osnovi mišljenja nadležne službe zaštite. Dopisom Komisije broj 07.2-02-74/04-92, od 04.01.2008. godine, upućenom Ministarstvu prostornog uređenja FBiH date su okvirne mjere zaštite koje ne predviđaju rušenje objekta."

Nakon svega ovoga pretpostavljamo kako nas epilog priče tek očekuje, dok hotelu "Zagreb" ostaje samo da se nada da će trošne zidine zamijeniti neke nove, bolje, lijepše i da u zaborav neće pasti njegovo prepoznatljivo ime.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

07.05.2024.  |  Vijesti

Ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga djece

07.05.2024.  |  Vijesti

07.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

07.05.2024.  |  Građevina

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.