NavMenu

Oplata od 3D pjene smanjuje potrošnju betona (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Utorak, 18.01.2022. 07:29
Komentari
Podeli
(Foto: ZMorph3D/Pixabay)
3D štampane elemente oplate napravljene od reciklirane mineralne pjene koristili su istraživači Saveznog instituta za tehnologiju iz Ciriha (ETH Zürich) da bi napravili prefabriokovanu betonsku ploču, za koju kažu da je lakša i bolje izolovana, a koristi čak 70% manje materijala.

Sistem poznat kao FoamWork koristi pravougaoni kalup ispunjen sa 24 elementa mineralne oplate različitih veličina i oblika. Beton se nalije oko njih i ostavi da se osuši, stvarajući šuplje ćelije po cijeloj ploči. Na ovaj način dobija se dovoljno čvrsta ploča, ojačana duž glavnih linija naprezanja, uz smanjen utrošak betona za njenu izradu.

Zahvaljujući ovome, emisija ugljenika mogla bi se značajno smanjiti u građevinarstvu, naročito kada se uzme u obzir da je cement najveći pojedinačni emiter CO2 na svijetu. Proizvodnja cementa u ukupnoj emisiji učestvuje sa čak 7%.

Još jedna prednost ovakve proizvodnje je promjena dimenzija cjelokupne nosive konstrukcije, čime bi se smanjio napor pri transportu i rukovanju na gradilištima.

Elementi oplate su 3D štampani pomoću autonomne robotske ruke koristeći mineralnu pjenu, koja se tradicionalno pravi od pjenastog cementa i sve više koristi kao izolacioni materijal u građevinartsvu zbog svoje velike poroznosti.

Da bi se smanjila emisija ugljenika, naučnici su koristili alternativu napravljenu od takozvanog "letećeg pepela", otpadnog proizvoda iz termoelektrana.

Finalni FoamWork elementi se mogu ostaviti na mjestu radi poboljšanja izolacije prefabrikovane betonske ploče ili reciklirati i ponovo odštampati da bi se stvorila nova oplata.

Ako uzmemo u obzir da se u procesu aditivne proizvodnje ne stvaraju otpadni proizvodi, znači da cijeli sistem ima potencijal da bude bez otpada.

Oblik i konfiguracija unutrašnjih ćelija mogu biti prilagođeni za stvaranje niza betonskih građevinskih elemenata, od zidova do čitavih krovova.

Zbog ogromne emisije ugljenika, Globalna asocijacija za cement se nedavno obavezala da će do 2050. godine dostići neto nultu emisiju. Za postizanje ovog cilja, neophodno je naći zamjenu za klinker - sastojak cementa sa najviše ugljenika, kao i korišćenje tehnologija za prikupljanje ugljenika, kako bi se uklonile emisije nastale u procesu proizvodnje klinkera.

Ovaj proces trenutno uključuje sagorijevanje kalcijum karbonata na visokim temperaturama. Pri ovom izdvajanju kalcijuma potrebnog za stvaranje cementa, ugljenik se ispušta u atmosferu.

Dok se nove tehnologije proizvodnje cementa ne usvoje u širem obimu, arhitektama preostaje jedino da štedljivije koriste materijale sa visokim sadržajem ugljenika, kao što su beton i čelik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Do početka sezone BiH dobija jedan od najviših mostova u Evropi

U sklopu ubrzanog ciklusa izgradnje strateškog infrastrukturnog projekta, koji će generirati snažan ekonomski rast, do početka ljetne sezone BiH će dobiti još 11 kilometara autoceste, i to na samom jugu zemlje, a koja će se naslanjati na dvije već izgrađene dionice. Riječ je o dionici Počitelj-Zvirovići na kojoj se nalazi i kolosalni most Počitelj, inače najviši infrastrukturni objekt na koridoru, a sve bi, navodi u izjavi za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.