NavMenu

Završena Evropska ljetnja škola o radu s mladima u organizaciji Grada Sarajeva i GTZ-a

Izvor: eKapija Utorak, 06.07.2010. 12:47
Komentari
Podeli

Grad Sarajevo i Njemačko društvo za tehničku suradnju – GTZ organizirali su u proteklih sedam dana Evropsku ljetnju školu o radu s mladima, koja je završena 02. jula. Tim povodom je održana prezentacija rezultata Evropske ljetne škole i Zakona o mladima FBiH, koji je usvojen krajem aprila u Parlamentu FBiH.

(Miroslav Živanović)

U ime Grada Sarajeva kao domaćina ovog značajnog skupa, zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović je istaknuo da je ova škola imala za cilj prenijeti znanja i mladima približiti koncepte za njihov rad na lokalnom nivou.

"Formiran je forum domaćih i međunarodnih stručnjaka koji su tokom Škole predstavili nove metode i tehnike rada s mladima. Za Grad Sarajevo naročito je bitna metoda mobilnog rada s mladima koja podrazumijeva da profesionalci rade s mladim ljudima na otvorenom (na trgu, ulici…)", kazao je Živanović te dodao da ova škola pokazuje da Grad Sarajevo namjerava ozbiljnije implementirati i sve svoje aktivnosti uskladiti sa Zakonom o mladima FBiH.

Rukovodilac Odjela za mlade GTZ-a Rubeena Esmail Arndt pozdravila je donošenje Zakona o mladima FBiH i dodala da on predstavlja korak više ka zakonima evropske zajednice.

Jasmin Bešić iz Udruženja KULT istaknuo je da ovaj zakon predviđa osnovu za izradu politike, programa i strategije prema mladima u FBiH. Novina ovog zakona je organiziranje vijeća mladih koje će omogućiti partnerstvo s vlastima. Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo kazao je da se donošenjem ovog zakona sada prvi put u FBiH definira pozicija, pravo i obaveze mladih i njihovih udruženja, a i stvorene su valjane pretpostavke za jači i brojniji angažman mladih u strukturama vlasti. Besim Imamović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH govorio je o proceduri njegovog donošenja, a Indira Karović, predsjednica parlamentarne Komisije za pitanja mladih, istaknula je da ovaj zakon predstavlja prvi korak u sistemskom rješavanju politike mladih u bh. društvu.

Škola je okupila blizu 30 učesnika iz Austrije, Njemačke, Hrvatske i BiH, a teme su bile: omladinska politika i programi za mlade u okviru EU, osiguranje kvaliteta u radu s mladima, važnost tzv. mobilnog rada s mladima, te nedavno usvojeni federalni Zakon o mladima.

Projekat se odvijao pod pokroviteljstvom Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu Evropske komisije (EACEA) koja je finansirala održavanje Evropske ljetne škole za rad s mladima, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.05.2024.  |  Finansije

Izvoz iz Srpske smanjen za 12,8%, prijeti otpuštanje radnika

Da proizvodnja i izvoz ne prestaju da padaju, pokazuje podatak da je u prvom tromjesečju ove godine iz Srpske na inostrano tržište otišlo za 12,8% manje robe u odnosu na isti period lani, dok je istovremeno uvoz povećan za 4,1% što, kažu upućeni, ekonomiju dovodi u dodatne probleme. Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, od januara do kraja marta ove godine, obim robne razmjene sa inostranstvom iznosio je 2,86

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.