NavMenu

Luka Ploče od značaja za privredu BiH - Završetkom Koridora 5C proširiće poslovanje na ostale zemlje zapadne i srednje Evrope

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.10.2020. 12:57
Komentari
Podeli

(Foto: luka-ploce.hr)
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Lukom Ploče d.d. Hrvatska organizirala je prezentaciju skladišnih i transportnih kapaciteta Luke Ploče za gospodarstvenike iz Bosne i Hercegovine.

Prije prezentacije, sudionike je pozdravio predsjednik komore Vjekoslav Vuković, te izrazio nadu da će prezentacija doprinijeti pronalasku novih kapaciteta i korištenja potencijala terminalskih i drugih usluga u međunarodnom pomorskom prometu.

Luka Ploče, kako je istaknuto tokom prezentacije, raspolaže s ukupno sedam terminala koji omogućavaju profesionalne usluge u pomorskom prometu, lučke usluge, te usluge skladištenja robe i špedicije. Kategorizirana je kao luka univerzalne namjene, te služi za prekrcaj gotovo svih vrsta tereta koji se pojavljuju u međunarodnom pomorskom prometu.

Ukupni godišnji prekrcajni kapacitet Luke Ploče procjenjuje se na 4,8 milijuna tona rasutih i generalnih tereta. Kapacitet kontejnerskog prometa procjenjuje se na 60.000 TEU godišnje. Sedam od osam operativnih obala u Pločama s dubinom do 14 m (novi terminal ima dubok gaz do 18 m) omogućava prihvat plovila do veličine Panamax brodova, dok željeznički kolosijeci, koji se protežu uzduž operativnih vezova, direktno povezuju luku s njezinim gravitacijskim područjem. Sva pristaništa imaju priručne skladišne objekte. U luci se nalaze i dva silosa: jedan za žitarice, a drugi za glinicu.

Pozicionirana u središnjem dijelu Jadrana, između Splita i Dubrovnika, Luka Ploče jedna je od glavnih strateških hrvatskih luka. Izvrsna prometna povezanost, te povoljna geostrateška pozicija na čvorištu važnih industrijskih puteva čine je nezaobilaznom poveznicom Jadrana, Mediterana i srednje Europe.

Svoju tradiciju poslovanja dužu od 70 godina temelji na proširivanju poslovanja, osviještenosti kvalitetne usluge i novim investicijama što je temelj kontinuiranog rasta i razvoja na tržištu. Sukladno tome, dugi niz godina Luka Ploče poslovala je uspješno kao društveno poduzeće, a taj trend je nastavila i kao dioničko društvo.

Iako je riječ o luci u Republici Hrvatskoj, od iznimne je važnosti za privredu Bosne i Hercegovine, a dovršetkom Koridora Vc, Luka Ploče će zajedno s cijelom dolinom Neretve dodatno proširiti svoje poslovanje i na ostale zemlje zapadne i srednje Europe.

Luka Ploče je luka univerzalne namjene preko koje se obavlja transport gotovo svih vrsta tereta koji se pojavljuju u međunarodnom pomorskom prometu. Zbog svoje geostrateške pozicije i novih ulaganja, uvrštena je na svjetsku kartu luka koje mogu prihvatiti CAPE SIZE brodove (veličine do 180 000 DWT), saopćeno je na sajtu VTK BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Vijesti

Više od 1 mil USD bespovratno za 8 najboljih lokalnih uprava

U 30 partnerskih općina i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine, prenijela je na svom veb sajtu Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH. Napredak će se mjeriti u tri oblasti:- upravljanje razvojem- odgovornost i participativno donošenje odluka- upravljanje uslugama

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.