NavMenu

Kreće gradnja još 50 kilometara vodovoda u Banjaluci - Projekat vrijedan 6 mil EUR

Izvor: eKapija Nedjelja, 06.09.2020. 10:40
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
U narednih petnaestak dana počeće gradnja 50 kilometara nove vodovodne mreže u Banjaluci, u okviru velikog projekta vodosnabdijevanja Voda 2, nakon što je u petak potpisan ugovor o kreditnom aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u BiH (EBRD), kojim će se finansirati ovi radovi, saopšteno je na gradskom sajtu.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je uz Vodu 2 vrijednu 6 mil EUR, vezan i grant Evropske unije od 8 mil KM za novi projekat Voda 3, za koji bi sve procedure mogle biti okončane do kraja tekuće godine.

- Pojedničani projekti iz Vode 2 trebalo bi da krenu čim se okonča proces izbora izvođača radove od strane EBRD-a. Pod optimalnim uslovima, mogli bismo dobiti izvođača za 15-ak dana, tako da bi tokom ove jeseni imali gradnju na terenu: od vodovodne mreže, rezervoara, pumpnih stanica i cjevovoda na širokom području grada – kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, Voda 2 se odnosi na nekoliko sistema vodosnabdijevanja na području Potkozarja, Verića i Mišinog hana. U Trapistima je planirano izmiještanje primarnog vodovoda sa starog mosta, zatim završetak Jagara za koje je urađena prva faza, te vodovod u Braće Miletića. Planirana je i gradnja nekoliko dijelova kanalizacije u naseljima: Lauš, Kuljani, Drakulić Ada i Vrbanja, dok je dio sredstava namijenjen i za sufinansiranje radova na mostu u Docu.

Takođe, Voda 2 obuhvata nastavak radova za veliki podsistem Bronzani majdan i Zvijezda, gdje je nedavno počela gradnja velikog rezervoara u Melini.

Govoreći o budućem projektu Voda 3, gradonačelnik Radojičić je naveo da će u okviru tog projekat biti sagrađeno oko 60 kilometara i da se odnosi na 26.000 građana.

- Starčevica dobija novi rezervoar koji se odnosi na vodosnadbijevanje 20.000 stanovnika, a na Poniru se nalazi najviša tačka gdje se grade novi rezervoari, pumpne stanice i potisni cjevovodi sa kojeg se snabdijeva vodom cijelo područje Potoka, Ade, Starčevice, Debeljaka i Obilićeva – pojasnio je Radojičić.

Sveukupno, ova tri projekta trebala bi da obezbijede vodu za više od 95 odsto stanovnika Banjaluke. Prema ulaganju i pokrivenosti teritorije, ovo je najveće ulaganje u vodosnabijevanje u Banjaluci u proteklih nekoliko decenija.

Direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD) Manuela Nesl zahvalila je gradonačelniku za partnerstvo, te izrazila zadovoljstvo što EBRD može da učestvuje u realizaciji ovako bitnih projekata za građane Banjaluke.

- Drago mi je da ovi projekti mogu popraviti kvalitet vodosnabdijevanja i stanja kanalizacije u gradu – zaključila je ona.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Vijesti

Više od 1 mil USD bespovratno za 8 najboljih lokalnih uprava

U 30 partnerskih općina i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine, prenijela je na svom veb sajtu Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH. Napredak će se mjeriti u tri oblasti:- upravljanje razvojem- odgovornost i participativno donošenje odluka- upravljanje uslugama

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.