NavMenu

Kreće izrada idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica Hrvatska - Potpisan ugovor vrijedan oko 9 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 17.07.2020. 10:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
JP Autoceste FBiH je potpisalo Ugovor za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar- Široki Brijeg-granica RH, dionica Polog–granica RH (40,5 km), s grupom projektanata koju čine Institut IGH Zagreb, IGH Mostar, Integra Mostar te Geocon iz Čitluka.

Vrijednost navedenog ugovora je 7.765.911 KM bez PDV-a (oko 9 mil KM sa PDV-om).

Cilj izrade idejnog i glavnog projekta dionice brze ceste Polog–granica RH je da se na suvremen i stručan način definiraju sva rješenja vezana za pripremu izgradnje brze ceste, te ispune svi uvjeti za eksproprijaciju zemljišta, pribavljanje urbanističke suglasnosti i odobrenja za građenje. Ugovor se provodi u dvije faze, faza izvođenja istražnih radova i izrade idejnog projekta, te studijske dokumentacije. Druga faza podrazumjeva izradu glavnog projekta. Rok za izradu projekta je 18 mjeseci, saopšteno je iz Autocesta FBiH.

Na osnovu Okvirne strategije prometa Bosne i Hercegovine i Transportne strategije FBiH koju je Vlada FBiH usvojila 2016. godine, brza cesta Mostar sjever–Široki Brijeg–granica RH definirana je kao jedna od prioritetnih dionica.

Brzom cestom Mostar sjever–Široki Brijeg–granica RH rasteretiće se cestovna mreža grada Mostara, te će ona ujedno biti i sjeverna obilaznica grada. Direktnom vezom s autocestom na Koridoru 5C, omogućiće se usmjeravanje s petlje Mostar sjever na Koridor 5C prema Širokom Brijegu i Grudama i do granice s Republikom Hrvatskom gdje će se brza cesta priključiti na cestovnu mrežu Hrvatske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

07.05.2024.  |  Vijesti

Ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga djece

07.05.2024.  |  Vijesti

07.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

07.05.2024.  |  Građevina

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.