Izvor: eKapija | Utorak, 14.07.2020.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kanton Sarajevo se zadužuje za početak gradnje forenzičke psihijatrije - Uskoro tender za izvođača radova

(Foto: sa-c.net)
Za izgradnju Odjeljenja za forenzičku psihijatriju pri JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo izdvojit će se 210.000 KM od čega će veći dio novca biti kreditno zaduženje, prenosi portal Sarajevo-construction pozivajući se na Klix.

Vlada KS je na 23. sjednici održanoj 25. juna 2020. godine usvojila Projekt izgradnje zgrade Odjeljenja za forenzičku psihijatriju pri JU Psihijatrijska bolnica KS. Za izgradnju objekta forenzičke psihijatrije KS izdvojiće se 200.000 KM iz kredita i 10.000 KM iz budžeta.

Vršilac dužnosti direktora JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo Dževad Begić izjavio je za Klix.ba sredstva nisu bila budžetirana prošle godine i da su tenderske procedure usporavale izradu glavnog projekta.

- Sva dokumentacija je predata i sve saglasnosti su dobijene za izdavanje građevinske dozvole od Općine Centar. Očekujemo svaki dan da nam se izda dozvola da bi se mogao raspisati javni tender za izbor izvođača radova. To će raditi Zavod za izgradnju KS ili UNDP - rekao je Begić.

Sa 200.000 KM će se, prema njegovim riječima, moći malo toga uraditi na pripremnim radovima.

- Ne znamo šta će se sa tih 200.000 KM tačno moći uraditi. To je priprema, poravnavanje i obilježavanje zemljišta; eventualno iskop temelja. Mi smo dostavili Vladi KS šta bi se s tim novcem moglo uraditi. Riječ je o pripremnim radovima za glavne radove - kazao je Begić za Klix.ba.

Usvojenom odlukom Vlade KS zaduženo je Ministarstvo finansija KS da pokrene propisane procedure o kreditnom zaduživanju za projekat i Zavod za izgradnju KS da vrši poslove stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

Kapacitet ovog objekta će biti 75 kreveta, raspoređenih na muškom i ženskom odjeljenju. Dvorište cijelog odjela će biti ograđeno betonskom ogradom visine pet metara. U dvorištu će se nalaziti i sportski tereni te pomoćni objekt za razne terapije liječenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.