NavMenu

Veliki broj regionalnih stručnjaka potvrdio učešće na samitu SET - Trebinje postaje centar energetskog sektora

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.03.2020. 09:36
Komentari
Podeli
Misija regionalnog samita energetike, koji će biti održan u Trebinju 5. i 6. marta, jeste da okupi vodeće stručnjake iz okruženja i Evrope i da doprinese boljoj povezanosti privrede, politike i nauke, izjavio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Petrović je istakao da će ovo biti prilika da se kroz razgovor i panele zaključi gdje se region nalazi kada je riječ o energetskoj tranziciji i investicijama u obnovljive izvore energije.

On je rekao da je prisustvo do sada potvrdilo više od 300 gostiju i da će centralne teme biti investicioni projekti energetskog sektora, zelene investicije, regionalni energetski projekti kroz regionalnu saradnju, regionalno napredovanje, poslovni sastanci kompanija cijelog regiona, saradnja po modelu javno-privatno partnerstvo.

– Na Samitu će se govoriti o zakonodavnim okvirima odnosno smjernicama energetske politike Republike Srpske i regiona u narednom periodu s mehanizmima podrške za korištenje energije iz obnovljivih izvora odnosno energije biomase i biogasa, hidroenergije, sunčeve energije i energije vjetra – pojasnio je Petrović.

On je dodao da će biti predstavljeni aktuelni projekti realizovani u Srpskoj i regiji s osvrtom na realnu problematiku.

Samit energetike biće i mjesto za razgovore o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, održivom transportu energije, smanjenju emisije ugljen-dioksida i kvalitetu vazduha.

-Prevashodni cilj ideje o organizaciji Samita energetike Trebinje jeste da postane vodeća energetska konferencija – istakao je Petrović.

Napomenuo je da je potvrđena agenda Samita i prisustvo značajnih ljudi iz svijeta energetike poput Јaneza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice, profesora Nikole Rajakovića sa Elektrotehničkog Fakulteta u Beogradu, profesora Slavka Krajcara, FER Zagreb, doktora Dejana Divca sa Instituta Јaroslav Černi u Beogradu, prenosi swot.ba.

Na Samitu će učestvovati donosioci odluka, ministri energetike, ekonomije, ekologije i predstavnici ministarstava u Vladama Srpske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, kao u Savjetu ministara, direktori elektroprivreda u regionu, predstavnici regionalnih berzi električnom energijom, predstavnici finansijskih institucija EBRD, KfV, IRB, predstavnici prenosnih sistema, IT kompanija i drugi važni učesnici.

Samit energetike biće održan 5. i 6. marta pod sloganom "Energetska budućnost zapadnog Balkana", a organizuju ga Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i firma SET pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.