Izvor: eKapija | Utorak, 21.01.2020.| 08:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do kraja januara biće poznati dobitnici grantova za modernizaciju i jačanje konkuretnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Do kraja ovog mjeseca biće objavljenja finalna lista korisnika grantova EU za podršku investicijama u poljoprivredno-prehambrenoj industriji, a u okviru projekta "EU4Business". Ovo je jedan u nizu projekata kroz koje Evropska unija pruža značajnu podršku razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) i razvojnih partnerstava u BiH.

Kroz "EU4Business" EU dodjeljuje grantove u ukupnom iznosu od oko 10 mil EUR za MSP, a u cilju povećanja konkurentnosti sektora orijentisanih ka izvozu, poljoprivrede, turizma i zapošljavanja. Program zajedniči provode Međunarodna organizacija za rad (ILO), Razvojni program UN-a (UNDP) i njemačka razvojna agencija, GIZ, naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Evropska unija uložila je i dodatna 4 mil EUR u razvoj MSP kroz EBRD-ov projekat "Program za podršku konkurentnosti MSP-a" koji je omogućio kreditnu liniju od 20 mil EUR za firme koje ispunjavaju uslove. EBRD je nedavno potpisala i novu kreditnu liniju od 20 mil EUR sa četiri partnerske banke u BiH, a EU sredstva iz ovog programa će obezbijediti podsticaje firmama do 15% od vrijednosti kredita i besplatnu savjetodavnu pomoć.

MSP okosnica su ekonomije u Evropi. U Evropskoj uniji, 99% svih kompanija su mala i srednja preduzeća, a slična je situacija i u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Agencije za statistiku BiH iz 2019. godine, od 38.500 kompanija registrovanih u zemlji, oko 75% su mikro-preduzeća sa godišnjim prihodom ispod 4 mil KM koja su osigurala oko 40% BDP i 50% svih zaposlenih.

Evropska unija je do sada osigurala oko 70 mil EUR iz IPA II programa za razvoj MSP, a dodatnih 14 mil EUR trenutno je u planu za podršku digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća iz IPA budžeta za 2020. godinu. Većina malih i srednjih preduzeća u BiH koja koriste podršku EU evidentirala su oko 15% povećanje prodaje i prihoda, a uspjeli su održati postojeća i otvoriti nova radna mjesta.

Podrška Evropske unije malim i srednjim preduzećima BiH usmjerena je na povećanje njihove konkurentnosti i modernizaciju uvođenjem novih standarda, tehnologija i vještina. Pomoć koja će se dodjeljivati iz IPA –e III dodatno će se fokusirati na inovativne startape, digitalni sektor i nove tehnologije.

- Poslovni sektor u BiH dominantan je tip poduzetništva u Bosni i Hercegovini, a njegov daljnji razvoj ovisi o reformama koje je potrebno provesti bez daljnjeg ulaganja kako bi se stvorilo bolje poslovno okruženje za poduzetnike i investitore. Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo i prateći Analitički izvještaj utvrdili su prioritetne potrebe u ovom sektoru - navode u Delegaciji EU u BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.