NavMenu

Objavljen poziv za prijave za "on farm" konzervaciju lokalnih populacija povrća u RS

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.11.2019. 14:34
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Institut za genetičke resurse RS pozvao je sve zainteresovane da se prijave za "on farm" konzervaciju lokalnih populacija povrća u cilju njihovog održivog korištenja, a u okviru Projekta "Uspostavljanje on farm očuvanja i sistema farmerskog sjemena u BiH", saopšteno je na sajtu ovog Insituta.

Sa odabranim licima biće sklopljen ugovor o saradnji na očuvanju genetičkih resursa u sistemu "on farm" konzervacije lokalnih populacija paradajza, paprike i salate što uključuje:

- umnožavanje i održavanje biljaka kroz neophodne agrotehničke mjere
- stručno praćenje proizvodnje od strane stručnjaka Instituta
- zajedničko vrednovanje odabranih populacija, odnosno praćenje faza rasta i razvoja, opis biljaka i ocjena kvaliteta ploda
- obezbjeđenje dovoljne količine sjemena za banku gena Instituta nakon umnožavanja,
- i druge mjere neophodne u cilju korišćenja odabranih prinova.


Institut će obezbijediti početni materijal i obuku za odabrane "on farm" proizvođače.

Projekat "Uspostavljanje on farm očuvanja i sistema farmerskog sjemena u Bosni i Hercegovini" realizuje Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Arche Noah (Austrija).

Cilj projekta je doprinos očuvanju i održivoj upotrebi biljnih genetičkih resursa kroz poboljšanje znanja poljoprivrednika o proizvodnji sjemena i sadnica i jačanja svjesti farmera i potrošača o vrijednosti agrobiodiverziteta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Vijesti

Više od 1 mil USD bespovratno za 8 najboljih lokalnih uprava

U 30 partnerskih općina i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine, prenijela je na svom veb sajtu Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH. Napredak će se mjeriti u tri oblasti:- upravljanje razvojem- odgovornost i participativno donošenje odluka- upravljanje uslugama

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.