Izvor: eKapija | Petak, 01.11.2019.| 08:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osnovan klaster kreativnih i kulturnih industrija Banjaluka

Banjaluka (Foto: novak.elcic/shutterstock.com )
Gradska razvojna agencija Banjaluka je nizom afirmartivnih aktivnosti pozvala širu javnost na kreiranje novih potencijala u okviru kulturnih i kreativnih industrija, što je rezultiralo osnivanjem Klastera kreativnih i kulturnih industrija-KREDA.

- U maju mjesecu ove godine, agencija je organizovala otvorenu diskusiju u Banjaluci pod nazivom "O kulturnoj i kreativnoj industriji sa Ivanom Nikolić Popović", predsjednicom Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija (HKKKKI). Tom prilikom je identifikovana potreba ujedinjenog djelovanja više kulturnih i kreativnih aktera, te se formirao inicijatvni odbor koji je nakon osnivačke skupštine počeo sa realizacijom registracije Klastera - istaknuto je na sajtu agencije Cidea.

KREDA kao medijum koji kreira nove ideje, koji poziva na igru, koji je u školstvu i kreativnim formama razvoja svih struka, ozvaničena je kao ime i sinonim za KKKI Banjaluke.

Osnivači klastera KKI KREDA su Dijana Tepšić, koja je ujedno izabrana i za predsjednicu klastera, Bojan Dragišić, Borjana Mrđa, Miodrag Manojlović i Milana Stijak.

KKKI KREDA je po prvi put predstavljen javnosti na Sajmu zapošljavanja BL2019 s ovogodišnjim tematskim osvrtom na KKI.

Na Sajmu su održane četiri panel diskusije, a između ostalog i sa osnivačima klastera na temu: "Potencijali kreativne i kulturne industrije". Učešće na Sajmu su uzeli i mali kreativni proizvođači koji su prezentovali svoje proizvode, ali i bili učesnici panela na temu: "Od hobija do biznisa", gdje su govorili o potencijalima samozapošljavanja i potrebama za razvoj ovih potencijala.

Predstavnici Agencije Cidea i KKKI KREDA učestvovali su i na konferenciji koja se ove godine održala u Zagrebu 24. i 25. oktobra.

KKKI KREDA trenutno radi na razvoju platforme za informisanje, uvezivanje i promociju kulturne i kreativne scene.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.