NavMenu

BASF predstavio u Novom Sadu najnoviju tehnologiju za zaštitu pšenice i ječma

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.10.2019. 09:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Stručnjaci najveće njemačke hemijske kompanije BASF predstavili su, u Novom Sadu, pred više od 200 domaćih poljoprivrednika najsavremeniju tehnologiju zaštite strnih žita - systiva fungicid.

Iz BASF-a kažu da je ovaj način zaštite pšenice i ječma, kao pionir u svojoj kategoriji, inovacija koja predstavlja pravi progres u nauci, piše Agrobiznis magazin.

- U pitanju je inovativno rješenje koje tretira sijeme, a štiti list, što će zaštitu strnih žita učiniti jednostavnijom i sigurnijom za poljoprivredne proizvođače. Systiva se iz sjemena kreće u nadzemne dijelove biljke i obezbjeđuje višemjesečnu zaštitu pšenice i ječma. Na taj način usjev je zaštićen od samog početka i od pojedinih bolesti koje se prenose sjemenom i zemljištem. Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je što, u optimalnim godinama, sa uobičajenim pritiskom bolesti, može zamijeniti prve proljećne tretmane, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da, vrlo često, u rano proleće, vremenski uslovi ne dozvoljavaju blagovremeni ulazak u njivu, što u značajnoj mjeri otežava zaštitu - objašnjava Andrija Lilić iz BASF-a.

Prvenstvena namjena je zaštita ratarskih kultura, uređajima za nisko prskanje 5, 8 i 11 m zahvata, kao i zaštitu u voćarstvu i vinogradarstvu bolesti i insekata, herbicidima, fungicidima i insekticidima, uređajem za bočno i visoko prskanje. Prskalica je osmišljena tako da se na stabilnoj i čvrstoj šasiji agregatiraju rezervoar, membranska pumpa i odgovarajući uređaj sa diznama. Prskalicu nosi traktor koji preko kardanskog vratila pokreće membransku pumpu srednje visokog pritiska. Kada pumpa radi, tečnost se iz rezervoara pod pritiskom propušta kroz dizne odgovarajućeg uređaja u vidu lepezastog ili vrtložnog mlaza sa finim sitnim kapima. Radni pritisak od 0 do 20 bara reguliše se putem posebnog regulatora, a sve prskalice su opremljene hidropneumatskim mješačem, koji služi za stalno miješanje tečnosti. Svi elementi koji dolaze u dodir sa zaštitnim sredstvima izrađeni su od kvalitetnih materijala otpornih na ulje i hemikalije. Systiva je značajna i zato što štiti usjeve od različitih bolesti koje su do sad napadale usjeve u Srbiji, a kao što su rđa, siva i smeđa pjegavost pšenice, kao i mrežasta i sočivasta pjegavost kod ječma.

Lilić ističe da su mnogobrojni ogledi pokazali da je sjeme tretirano sa systiva inovacijom zdravije, i da osim zaštite, systiva podstiče biljku da razvije zdrav i snažan korjenov sistem, što samim tim dovodi do boljeg usvajanja vode i hranljivih materija iz zemljišta.

- Pokazalo se da gajena biljka lakše i sigurnije prezimljava, intenzivnije bokori i da je, samim tim, otpornija na nepovoljne uslove kao što su visoke ili niske temperature, duži sušni period i drugi stresni faktori - kaže Lilić.

Todor Evtimov iz BASF-a Bugarska je predstavio rezultate višegodisnjih istraživanja na području našeg regiona, a Andrija Lilić je zaključio da poboljšana otpornost biljke utiče na povećanje broja poniklih biljaka u uslovima hladnog vremena što je posebno značajno za države koje privredu, dobrim dijelom, zasnivanju na poljoprivrednoj proizvodnji kao što je Srbija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Vijesti

Više od 1 mil USD bespovratno za 8 najboljih lokalnih uprava

U 30 partnerskih općina i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine, prenijela je na svom veb sajtu Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH. Napredak će se mjeriti u tri oblasti:- upravljanje razvojem- odgovornost i participativno donošenje odluka- upravljanje uslugama

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.