NavMenu

Klub poslovnih žena RS otvara kovorking centar u Banjaluci - Slijedi umrežavanje i jačanje dama u biznisu

Izvor: eKapija Srijeda, 11.09.2019. 12:57
Komentari
Podeli
Vanja Petrović i Ruža LukićVanja Petrović i Ruža Lukić
Iako statistički pokazatelji Republike Srpske ukazuju da su žene vlasnice ili suvlasnice jedne trećine privrednih subjekata, i dalje postoje određene prepreke i izazovi kada se radi o ženama u biznis svijetu.

Istaknuto je to na prvoj međunarodnoj konferenciji "Žena - liderka u digitalnom dobu" koja je u organizaciji novoosnovanog Kluba poslovnih žena RS (KPŽ RS) održana u utorak, 10. septembra.

- IT industrija kao jedna od najpoželjnijih i najbrže rastućih u svijetu, svoj porast bilježi i na teritoriji Republike Srpske. S tim u vezi jedan od ciljeva Kluba poslovnih žena RS je osnaživanje žena u IT i IKT sektoru. Digitalno doba donosi posebne šanse za preduzetnice i baš zbog toga važno je koristiti prilike i mogućnosti, kako bismo prevazišli trenutne slabosti i dobro upravljale rizicima - istakla je za eKapiju, Vanja Petrović jedna od osnivača KPŽ RS.

Petrović ističe da i u mnogim drugim oblastima postoji prostor za unapređenje ženskog preduzetništva, ali i da je potrebno razvijati vještine kod žena u odnosu na potrebe.

- Možemo istaći da je važno i raditi na smanjenju nivoa diskriminacije zapošljavanja žena, tamo gdje one posjeduju adekvatne kompetencije za visokoupravljačke poozicije - kaže Petrović.

Ruža Lukić je zajedno sa Vanjom osnovala KPŽ RS u maju 2019. godine sa ciljem umrežavanja žena kao i jačanja kapaciteta za njihovu saradnju i napredovanje.

- Žene koje planiraju da pokrenu vlastiti biznis bi trebale da prije svega početnu ideju pretvore u biznis plan. U tom slučaju potrebna im je stručna podrška za razvoj istog, te dodatne edukacije i informacije kako o praktičnim koracima, tako i razmjena iskustva sa ženama koje su razvile uspješne biznise. Upravo na ovaj način Klub poslovnih žena RS će podržavati žene za razvoj vlastitih biznisa - navela je za eKapiju Lukić.

Dodaje da je nakon konferencije, jedna od prioritetnih aktivnosti koju će Klub realizovati prvi biznis kovorking (co-working) centar za žene u biznisu, sa lokalitetom u Banjaluci.

- Koncept kovorking biznis centra jeste upravo ono što smo naveli kao veliku vrijednost, a to je umrežavanje žena koje su u biznisu kao i onih koje žele da započnu sopstveni. Aktivnostima koje su predviđene, kao što su: edukacije, jačanja kapaciteta i vještina žena koje zahtjeva tržište rada, prenošenje pozitivnih i uspješnih iskustava žena koje su na liderskim pozicijama, te drugih edukacija shodno mapiranju potreba članica Kluba poslovnih žena RS - kaže Lukić.

Govoreći o postojećoj institucionalnoj podršci navode da ona postoji i da doprinosi razvoju ženskog preduzetništva u jednoj mjeri.

- Žensko preduzetništvo se svakim danom razvija sve više, i samim tim potrebe za podrškom i mjerama interevencija se mjenjaju i zahtjevaju veće investicije i doprinos. S tim u vezi, Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske u saradnji sa drugim institucijama razvilo je Startegiju za razvoj ženskog preduzetništva sa ciljem promjene svijesti o značaju preduzetništva žena u našoj privredi i obezbeđenja konkretne podrške za preduzetnice - ističe Petrović.

Značaj ženske solidarnosti

- Kada govorimo o međusobnoj saradnji žena, moramo istaći da vrednovanje iste proizilazi iz ličnih iskustava. Naše iskustvo govori da je ženska solidarnost i saradnja veoma značajna i pozitivna. Izdvojile bismo žene koje su dale značajan doprinos upravo prvom projektu Kluba poslovnih žena RS " Međunarodna biznis konferencija" kroz učešće u panel diskusija na teme vođenja kompanija i iskustva u liderstvu - ističe Lukić.

Zajedno opisuju kako vide savremenu poslovnu ženu.

- To je samosvjesna žena, koja ima visoki stepen vjerovanja u sebe, jasno postavlja ciljeve, te joj za njihovu realizaciju ne predstavlja problem izlazak iz zone udobnosti. Savremena poslovna žena uspijeva uskladiti posao i porodicu, to nije uvijek jednostavno, ali je moguće, i u tome joj pomaže visoka sposobnost korištenja svih raspoloživih resursa - dodaju njih dvije.

Kako ističu, važno je naglasiti da je za savremenu ženu od velike važnosti razvoj ličnosti, ulaganje u sebe i kontinuirano učenje, te prihvatanje naučenih lekcija i iskustava iz okoline.

- Pozitivna uvjerenja o sopstvenim sposobnostima i slika o samoj sebi doprinosi da živimo u skladu sa sopstvenim vrijednostima - zaključuju osnivačice ŽPK RS.

Senka Trivić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Mate Rimac razočaran, odustaje od projekata u rodnom Livnu - Mještani protiv izgradnje turističkog naselja na obroncima Tušnice

Privrednik i inovator Mate Rimac objavio je kako će odustati od podrške projektima u rodnom Livnu nakon što se suočio s kritikama mještana dvaju sela uz Buško blato koji su se pobunili izgradnji turističkog naselja na obroncima planine Tušnice. Rimac je na Facebook napisao kako mu je uvijek bilo žao vidjeti da Livno kao grad u potpunosti odumre te je htio dati svoj doprinos, u skladu sa mogućnostima, u pokušaju da se nešto pokrene,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.