NavMenu

Srbija i Francuska potpisale sporazum o izgradnji vjetroparka kod Kikinde - Projekat vrijedan 120 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 18.07.2019. 08:01
Komentari
Podeli
Među 22 bilateralna sporazuma koja su potpisale delegacije Srbije i Francuske su i oni na koje je potpis stavila Pokrajinska Vlada, a riječ je o sporazumima u oblasti energetike. Jedan od njih odnosi se na izgradnju vjetroparka kod Kikinde, instalisane snage 85 megavata, koji bi gradile francuske kompanije, a vredan 120 mil EUR.

- Protokol govori o namjerama francuskih kompanija da izgrade vjetropark na širem području grada Kikinde, instalisane snage 85 megavata, investicione vrijednosti 120 mil EUR. Vjerujem da ukoliko te kompanije prođu sve procedure, da će do te investicije i doći. To bi bila prva francuska investicija u vjetroparkove - kaže za Tanjug potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević.

Objašnjava da Pokrajina ne bi učestvovala u finansiranju tog projekta, već bi dio posla Pokrajine i republičkog ministarstva bio ishodovanje dokumentacije za ovaj projekat. Još nije poznato kada bi mogla da počne gradnja vjetroparka kod Kikinde.

- Teško je licitirati sa određenim rokovima, dosta su ozbiljne procedure, ali bi svakako benefit bio i po Pokrajinu i Republiku. S druge strane benefiti su u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije, a istovremeno čuvajući životnu sredinu, što je svakako politika pokrajinske i republičke Vlade - objašnjava Milićević.


Cilj Srbije je da do 2020. godine, kaže Milićević, ima od 25 do 27% ukupne proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Potpisani su i Protokol o namjerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodina, Protokol o namjerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vjetroparka Basiad i Protokol o namjerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Agro, Industrija

Hmelj donosi zaradu i do 15.000 EUR - U Srbiji ga malo ko gaji, iako su njive idealne

U Bačkom Petrovcu se tokom ljeta ubiraju plodovi hmelja i to je jedina lokacija na kojoj ova poljoprivredna kultura može da se gaji. Prošle godine, međutim, njom je posijano svega deset hektara. Svojevremeno je na petrovačkim oranicama pod ovom biljkom bilo 200 hektara, a u Vojvodini je zauzimao čak 1.500 hektara i imao tradiciju dugu 250 godina. Jedan od uzgajivača hmelja skrenuo je pažnju da pokrajina svake godine daje subvencije za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.