NavMenu

EU ostaje bez ribe - Države primorane na uvoz

Izvor: Radio 021 Ponedjeljak, 15.07.2019. 08:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: elxeneize/shutterstock.com)Ilustracija
Prema najnovijem izvještaju Svjetskog fonda za prirodu (WWF), EU će do kraja godine morati da se oslanja na uvoz ribe iz drugih zemalja.

Naime, Evropa je do danas iskoristila sve domaće riblje resurse. Slovačka je već 18. februara ostala bez domaćih riba, Rumunija 29. februara, Bugarska 1. juna, a Mađarsku ta ista sudbina čeka 17. avgusta.

Evropa konzumira previše ribe

Evropa konzumira mnogo više morskih plodova nego što može da ulovi u domaćim vodama ili uzgoji u ribnjacima. Sada već više od polovine godišnje potražnje uvozi iz inostranstva, većinom iz zemalja u razvoju.

Prema podacima Evropske tržišne opservatorije za ribarstvo i akvakulturu (EUMOFA) ovo je popis zemalja EU-a koje najviše konzumiraju ribe po glavi stanovnika: Portugalija (55,3 kg), Španija (46,2 kg), Litvanija (44,7 kg), Francuska (34,4 kg) i Švedska (33,2 kg). Kada bi se gledalo ukupno evropsko stanovništvo, svaki evropski građanin u prosjeku godišnje troši 22,7 kg morskih plodova.

Zemlje koje imaju ribe onoliko koliko konzumiraju (ili više) smatraju se samostalnim. Među njima su, na primjer, Hrvatska, Holandija i Irska. Međutim, one zemlje koje domaćim proizvodima ne zadovoljavaju potrebe svog stanovništva dolaze u jednom trenutku do takozvanog Dana zavisnosti od ribe (eng. Fish Dependence Day).

Mada države srednje i istočne Evrope znatno manje konzumiraju ribu od, na primjer, Francuske ili Portugalije, kod tih zemalja je svejedno uočen rani dolazak Dana zavisnosti od ribe.


Slovačka konzumira 7,8 kg po glavi stanovnika, Rumunija 6,3 kg, Bugarska 6,0 kg, a Mađarska 3,6 kg.

Prekomjerni izlov

Svjetski fond za prirodu upozorava na prekomjerni izlov i naglašava da ćemo morati više da pazimo na naše okeane i mora ako želimo da riba u budućnosti ostane održiv izvor hrane.

Evropski Dan zavisnosti od ribe sada dolazi oko mjesec dana ranije nego što je to bilo prije 20 godina, a Evropa je prije 30 godina mogla da zadovolji potražnju s domaćom ribom sve do septembra ili oktobra.

Iako su se neke evropske zalihe riba stabilizovale, zbog mjera zaštite koje preduzima EU, nivo samoodrživosti je i dalje vrlo nizak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.