NavMenu

Gotovo 50% struje u Njemačkoj proizvedeno iz obnovljivih izvora energije

Izvor: Tanjug Srijeda, 05.06.2019. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Gotovo 50% električne energije u Njemačkoj u ovoj godini proizvedeno je iz obnovljivih izvora, objavio je portal energylivenews.com, a prenosi Seebiz.

Prema podacima specijalizovanog Instituta Fraunhofer, iz obnovljivih izvora energije u Njemačkoj od početka 2018. do sada proizvedeno je 47% ukupne električne energije isporučene u javnu mrežu.

To je znatan udio "čiste" energije u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosio 40,6%, prenosi portal energylivenews.com.

Samo u maju brojka je bila još impresivnija, sa 20,2 teravatsata (TWh) proizvedene energije iz obnovljivih izvora, u poređenju sa 19,6 teravatsata "neobnovljive" električne energije, tako da je "obnovljivi udio" za taj mesec 50,7%.

Neto proizvodnja iz vjetroelektrana od januara do maja, u poređenju sa istim periodom prošle godine, porasla je za 18,7%, dok je solarna proizvodnja smanjena za 4,8%.

Količina struje proizvedena iz nuklearnih elektrana porasla je za 3,8%, udio električne energije proizvedene iz lignita pao je istovremeno za 17,1%, a iz kamenog uglja za 22,4%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Finansije

Nekadašnji lider tone sve dublje: Ko vreba šansu za preuzimanje Sarajevo osiguranja

Nekadašnji lider domaćeg tržišta – Sarajevo osiguranje – prvi put je pao u donji dio tabale najvećih osiguravajućih kuća u Federaciji BiH, piše portal BiznisInfo.ba Naime, prema visini premije osiguranja za prva tri mjeseca ove godine, Sarajevo osiguranje je na šestom mjestu u FBiH od ukupno deset društava koliko ih trenutno posluje. Ovo je samo nastavak višegodišnjeg trenda u kojem ova, nekada moćna osiguravajuća kuća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.