NavMenu

Cijene nekretnina u Beogradu dostigle maksimum - Stan i za 5.000 EUR po kvadratu

Izvor: Sputnik Četvrtak, 23.05.2019. 09:33
Komentari
Podeli
(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Cijene nekretnina u Beogradu od 2000. godine beleže vrtoglavi skok, a trenutno su oborile sve prethodne rekorde.

Stručnjaci kažu da je osnovni razlog to što je potražnja za stanovima mnogo veća od ponude. Dinamiku rasta pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Tokom 2018. godine, u odnosu na 2017. godinu, cijene stanova novogradnje u Srbiji povećane su za 12,8%, dok su u Beogradu povećane za 14,7%.

Cijene kvadrata kreću od 1.600 EUR za stare stanove, kojima je potrebno renoviranje, a idu do 4.500 EUR za stanove u centru grada. Slična je situacija i na Dedinju i na Senjaku, gdje se luksuzne novogradnje prodaju za 5.000 EUR po kvadratu.

Posmatrano u odnosu na region, Beograd je prestigao Sarajevo, Skoplje i Zagreb, a sve je bliži i svjetskim metropolama.

- U Beču su u posljednjih pet godina cijene stanova dosta porasle, pa je prosječna cijena kvadrata oko 6.000 EUR. U centralnim zonama Pariza cijene se kreću od 9.000, pa do neverovatnih 40.000 EUR. U Moskvi je prosječna cijena oko 7.500 EUR - rekao je Nenad Stojanović, direktor beogradskog Real consulting-a.


Prema njegovim rječima, do skoka cijena doveli su rast BDP-a, povoljni stambeni krediti i sve veći priliv stanovništva iz ostalih dijelova Srbije.

- Ttržište ne stagnira, stanovi se prodaju, a najviše se traže novogradnje, koje se prodaju gotovo u temeljima. Mislim da će ovakve cijene u narednom periodu biti konstanta, osim ako se ne desi nešto na globalnom tržištu, neka velika ekonomska kriza koja bi poremetila tržište.

Osim kupaca iz Srbije, za stanove su zainteresovani i kupci iz Bosne i Hercegovine, Kine i Rusije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Građevina, Finansije

Čak 199 firmi u trci za 14,4 mil KM

Na javni poziv za dodjelu 14,4 mil KM podsticaja za direktna ulaganja prijavilo se 199 preduzeća iz Srpske, a ko će dobiti novac za nabavku savremene opreme biće poznato nakon što komisija analizira zaprimljenu dokumentaciju. U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kažu da su navedeni broj prijava zaprimili do 11. septembra, navodeći da podsticaji za direktna ulaganja za cilj imaju podsticanje tehnološkog napretka, unapređenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.