Izvor: Sputnik | Četvrtak, 23.05.2019.| 09:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cijene nekretnina u Beogradu dostigle maksimum - Stan i za 5.000 EUR po kvadratu

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Cijene nekretnina u Beogradu od 2000. godine beleže vrtoglavi skok, a trenutno su oborile sve prethodne rekorde.

Stručnjaci kažu da je osnovni razlog to što je potražnja za stanovima mnogo veća od ponude. Dinamiku rasta pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Tokom 2018. godine, u odnosu na 2017. godinu, cijene stanova novogradnje u Srbiji povećane su za 12,8%, dok su u Beogradu povećane za 14,7%.

Cijene kvadrata kreću od 1.600 EUR za stare stanove, kojima je potrebno renoviranje, a idu do 4.500 EUR za stanove u centru grada. Slična je situacija i na Dedinju i na Senjaku, gdje se luksuzne novogradnje prodaju za 5.000 EUR po kvadratu.

Posmatrano u odnosu na region, Beograd je prestigao Sarajevo, Skoplje i Zagreb, a sve je bliži i svjetskim metropolama.

- U Beču su u posljednjih pet godina cijene stanova dosta porasle, pa je prosječna cijena kvadrata oko 6.000 EUR. U centralnim zonama Pariza cijene se kreću od 9.000, pa do neverovatnih 40.000 EUR. U Moskvi je prosječna cijena oko 7.500 EUR - rekao je Nenad Stojanović, direktor beogradskog Real consulting-a.

Prema njegovim rječima, do skoka cijena doveli su rast BDP-a, povoljni stambeni krediti i sve veći priliv stanovništva iz ostalih dijelova Srbije.

- Ttržište ne stagnira, stanovi se prodaju, a najviše se traže novogradnje, koje se prodaju gotovo u temeljima. Mislim da će ovakve cijene u narednom periodu biti konstanta, osim ako se ne desi nešto na globalnom tržištu, neka velika ekonomska kriza koja bi poremetila tržište.

Osim kupaca iz Srbije, za stanove su zainteresovani i kupci iz Bosne i Hercegovine, Kine i Rusije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.