NavMenu

U Americi otvorena automatizovana farma koju održavaju roboti

Izvor: B92 Nedjelja, 07.10.2018. 19:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavle Bugarski/shutterstock)Ilustracija
Tehnologija se mijenja i napreduje brzo, a da to i ne primjećujemo. Primjer su roboti koji održavaju farmu i veoma su ekonomični i efikasni.

Kompanija Iron Ox je u San Karlosu u Kaliforniji otvorila svoju prvu automatizovanu farmu biljaka i tvrdi da njen sistem može da ostvari 30% veću proizvodnju u poređenju s tradicionalnim farmama, a da pri tome koristi čak 90% manje vode.

Kada biljka naraste, robot je prenosi do prostora za obradu. Takođe, robotska ruka može da premjesti malu biljku tamo gde ima više prostora. Time se optimizuje iskoristivost prostora, koji biljkama tokom rasta uvijek treba.

Suosnivač i direktor kompanije Iron Ox Brendon Aleksander je otkrio da želi da napravi još malih farmi u blizini gradskih centara kako bi proizvodi što sviježiji stizali u prodavnice.

Roboti imaju mogućnost mašinskog učenja, a vještačka inteligencija otkriva štetočine i bolesti. Takođe, roboti mogu da uklone određene biljke kako ne bi došlo do širenja problema.

Iron Ox proizvodnju obavlja korišćenjem LED svjetla, ali se teži izgradnji plastenika s prirodnim svjetlom kako bi se iskoristila sunčeva besplatna energija.

Krajnji cilj kompanije je da zdravi proizvodi budu jeftini. Zasad se uzgaja samo zeleno povrće, ali bi se proizvodnja mogla proširiti na paradajz i drugo povrće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Vijesti

Više od 1 mil USD bespovratno za 8 najboljih lokalnih uprava

U 30 partnerskih općina i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine, prenijela je na svom veb sajtu Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH. Napredak će se mjeriti u tri oblasti:- upravljanje razvojem- odgovornost i participativno donošenje odluka- upravljanje uslugama

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.